Pendekatan Seimbang Untuk Bangun Masyarakat Luar Bandar - Shafie Apdal - Berita Semasa | mStar

Pendekatan Seimbang Untuk Bangun Masyarakat Luar Bandar - Shafie Apdal

Diterbitkan: Isnin, 25 Jun 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SEMPORNA: Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata kementeriannya menggunakan pendekatan seimbang dalam membangunkan modal insan masyarakat luar bandar.

Beliau berkata di samping membangunkan infrastruktur asas seperti bekalan air bersih, elektrik dan jalan raya, kementeriannya pada masa yang sama dengan kerjasama pelbagai agensi turut melaksanakan aktiviti dan program pembangunan insan untuk masyarakat.

"Sebagai menteri kampung, saya bertanggungjawab membangunkan keperluan fizikal rakyat luar bandar. Walaupun tidak semua pembangunan keperluan asas berkenaan di bawah tanggungjawab saya namun pembangunan fizikal ini digabungkan sekali dengan pembangunan modal insan," katanya.

Shafie berkata demikian ketika berucap pada majlis makan malam sempena sambutan Hari Guru peringkat Daerah Semporna di sini malam Ahad.

Sehubungan itu katanya di bawah kementeriannya terdapat banyak agensi dan institusi yang diwujudkan bagi memenuhi tuntutan pembangunan modal insan seperti Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas), Giatmara, Majlis Amanah Rakyat (Mara), Maktab Rendah Sains (MRSM) dan universiti.

Beliau berkata sebagai contoh, Kemas selain menyediakan pelbagai latihan kemahiran untuk masyarakat luar bandar, ia juga membuka kelas-kelas prasekolah iaitu Tabika Kemas bagi menyediakan pendidikan asas kepada kanak-kanak luar bandar sebelum mereka melangkah ke alam persekolahan lebih tinggi.

Katanya perancangan dan perlaksanaan semua program dan aktviti berkenaan dikendalikan secara rapi dan tidak boleh dilakukan secara 'meraba-raba' atau berdasarkan semangat semata-mata kerana yang lebih penting ialah hasilnya dapat dirasai dan dinilai berdasarkan Indeks Keberhasilan Utama (KPI)yang ditetapkan.

Menurut Shafie, dengan perancangan aktiviti dan program yang rapi serta penetapan hasil yang boleh dinilai, segala kelemahan dan kekuatan pelaksanaan program berkenaan dapat dikenal pasti dan ia amat penting bagi melakukan penambahbaikan secara beterusan terhadap segala usaha yang dilakukan. -BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan