Malaysia Jadi Rumah Kedua Orang Jepun - Berita Semasa | mStar

Malaysia Jadi Rumah Kedua Orang Jepun

Diterbitkan: Jumaat, 15 Jun 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Orang Jepun telah mendahului rakyat Iran dalam menjadikan Malaysia sebagai rumah kedua mereka dengan membeli hartanah di Lembah Klang dan beberapa kawasan bandar yang lain.

Menurut Malaysia My Second Home Centre (MM2H), negara Jepun telah berada di tangga teratas sejak tahun lalu, ketika negara matahari terbit itu dilanda bencana tsunami dan krisis kebocoran nuklear di Fukushima.

Kestabilan politik dan pertumbuhan ekonomi Malaysia menjadikannya sebagai pilihan utama kepada masyarakat Jepun.

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh MM2H menunjukkan jumlah orang Jepun yang menyertai program yang dijalankan oleh mereka meningkat dua kali ganda daripada 195 pada 2010 kepada 423 pada 2011. Sejumlah 787 permohonan daripada orang Jepun telah diluluskan sejak 2009 hingga tahun lepas.

Orang China pula menghuni tangga kedua pada tahun lalu, dengan mencatatkan sebanyak 405 permohonan yang telah diluluskan.

Rakyat Iran yang sebelum ini berada ditangga teratas daripada tahun 2008 hingga 2010 , namun mereka jatuh ditangga ke ditangga ke tiga pada 2011 dan kini berada di tempat keempat selepas rakyat Bangladesh.

Sehingga Mac, seramai 18,090 rakyat asing telah memohon untuk menyertai program yang dijalankan oleh MM2H.

Permohonan yang mendadak diterima oleh rakyat Jepun bertitik tolak daripada pengumuman yang dibuat oleh Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr Ng Yen Yen yang mengalu-alukan kedatangan warga emas Jepun untuk menjadikan Malaysia sebagai rumah kedua mereka.

Beliau berkata jumlah rakyat Jepun yang berusia 65 tahun dan ke atas telah meningkat dan mereka lebih suka tinggal di Malaysia kerana lokasinya yang strategik, maju dalam bidang perubatan serta kos sara hidup yang lebih murah.

Presiden Persatuan Pembangunan Rumah dan Hartanah, Datuk Seri Michael Yam berkata sebahagian daripada polisi Pandang Ke Timur yang diamalkan oleh Malaysia sejak beberapa dekad lalu telah menjadikan orang Jepun selesa dan suka untuk tinggal di sini.

Bukan itu sahaja, penubuhan Sekolah Jepun di Kuala Lumpur pada 1966 turut menjadi salah satu faktor penarik.

Sekolah ini merupakan antara lima sekolah tertua Jepun yang terdapat di luar negara dan ia dibina di satu kawasan yang luas dengan dilengkapi tadika, sekolah rendah dan menengah.

Menurut Yam, inisiatif tersebut secara tidak langsung dapat membina hubungan yang lebih akrab antara dua negara disamping terdapat ramai pelabur asing Jepun di Malaysia pada hari ini.

“Mereka ini pernah bekerja di Malaysia, apabila mereka pulanh, mereka mungkin berfikir bahawa Malaysia boleh dijadikan rumah kedua bagi mereka lebih-lebih lagi ia merupakan salah satu tempat yang paling murah untuk didiami,” kata Yam.

Beliau berkata kondominium yang terdapat di Malaysia kini dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti kolam renang dan gelanggang tennis.

“Anda pasti mendapat destinasi yang mempunyai nilai kewangan yang baik, dan sudah pasti anda tidak akan memperolehinya di negara lain,” katanya.

Jelasnya, Mont Kiara merupakan kawasan yang sangat popular bagi golongan ekspatriat merupakan salah satu daripada enklaf rakyat Jepun yang terbesar di negara ini.

Menurut Kedutaan Jepun, kesan daripada gempa bumi dan tsunami yang berlaku pada Mac tahun lalu menjadi faktor penolak yang menyebabkan rakyatnya memilih untuk tinggal di Malaysia.

Duta Jepun, Shigeru Nakamura berkata terdapat kira-kira 1,000 pasangan yang menjadikan Malaysia sebagai rumah kedua mereka.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan