Tugas Besar Menjaga, Memberi Perlindungan Kepada Panda - Berita Semasa | mStar

Tugas Besar Menjaga, Memberi Perlindungan Kepada Panda

Diterbitkan: Khamis, 14 Jun 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Ketibaan dua ekor panda adalah perkhabaran menggembirakan tetapi menempatkannya di sini adalah satu tugas yang bukan mudah dan memerlukan komitmen besar, kata pakar.

Sebagai permulaan, Wetlands Park di Putrajaya yang telah diumumkan sebagai lokasi pilihan perlu membina habitat tertutup yang sepatutnya untuk kedua-dua anak panda yang mempunyai jantina bertentangan.

Kandang perlu berhawa dingin kerana ia merupakan haiwan pergunungan dan tidak biasa hidup dalam iklim tropika.

"Taman permainan untuk panda berjalan-jalan dan tempat tidur perlu dimasukkan. Perlu juga ada sistem penghawa dingin yang lain kerana panda tidak boleh menunggu untuk dibaiki jika pendingin hawa rosak.

"Adalah lebih baik jika penjaga tempatan pergi ke China untuk dilatih dan bersama-sama panda untuk sekurang-kurangnya enam bulan bagi mengkaji tabiat, kesukaan dan apa yang tidak disukai sebelum dibawa di sini," kata pakar.

Pokok buluh yang mencukupi adalah perlu untuk mereka dan ia terdiri daripada spesies tertentu.

Satu pasukan tempatan akan pergi ke China untuk mengkaji spesies buluh.

Pakar pemuliharaan Cina juga berada di sini dan akan melawat tapak dan menggariskan spesifikasi ketat untuk kandang, kata sumber.

Taman itu juga perlu mempertimbangkan untuk membina nurseri dan mungkin juga inkubator untuk anak panda yang berpotensi lahir kerana kedua-dua haiwan itu akan berada di sini selama 10 tahun dan mungkin membiak.

China telah bersetuju untuk meminjam panda ke Malaysia selama 10 tahun sebagai pengiktirafan hubungan dua hala yang baik dan sempena ulangtahun ke-40 'hubungan diplomatik'.

Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar mengumumkan tentang kedatangan panda pada hari Isnin.

Kerajaan akan menandatangani perjanjian dengan China Persatuan Pemuliharaan Hidupan Liar (CWCA) esok.

Singapura, dijangka menerima dua ekor panda lewat tahun ini, sedang membina kandang seluas 1,500 meter persegi di taman River Safari yang baru.

Pegawai teknikal kanan Wetlands International Malaysia, Lee Shin Shin berkata pasukan yang bertanggungjawab menjaga panda harus benar-benar terlatih dan peruntukan mencukupi perlu disediakan kerana ia akan menjadi komitmen jangka panjang.

Beliau bagaimanapun kecewa dengan jumlah wang yang besar akan dibelanjakan untuk membawa masuk panda dan berkata ia mungkin boleh digunakan untuk pemuliharaan tempatan.

Pandangan yang sama turut disuarakan oleh Presiden Persatuan Pencinta Alam Malaysia Presiden Prof Dr Maketab Mohamed yang tidak bersetuju membawa masuk panda ke sini dan berkata keutamaan perlu diberikan kepada pemuliharaan haiwan tempatan yang terancam.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan