PM Terima Laporan Akhir PSC Lynas - Berita Semasa | mStar

PM Terima Laporan Akhir PSC Lynas

Diterbitkan: Rabu, 13 Jun 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Laporan akhir berhubung projek kilang memproses nadir bumi Lynas Advance Materials Plant diserahkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Bangunan Parlimen pada Rabu.

Laporan tersebut diserahkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Lynas, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin secara tertutup di pejabat Perdana Menteri di bangunan Parlimen pada pukul 5 petang.

Pertemuan tersebut berlangsung tidak sampai 10 minit dan keputusan akhir mengenainya akan diumumkan Perdana Menteri dalam masa terdekat.

Turut hadir, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapha Mohamed dan Menteri Sains Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili.

Pada Selasa, Perdana Menteri berkata kerajaan masih belum membuat sebarang keputusan muktamad mengenai projek kilang memproses nadir bumi Lynas sehingga kerajaan benar-benar berpuas hati yang projek itu selamat.

Najib berkata ini bagi memastikan rakyat tidak berasakan yang perkara tidak diingini bakal menimpa mereka, termasuk untuk jangka masa panjang.

Laporan akhir dan syor-syor PSC Lynas akan dibentangkan di Parlimen pada 14 Jun sebelum dibahaskan pada 19 Jun.

April lalu, Dewan Rakyat meluluskan penubuhan PSC mengenai Projek Bahan Pendahuluan Lynas bagi mengkaji piawaian keselamatan projek tersebut dan juga isu-isu lain yang menjadi tumpuan perhatian orang ramai.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan