Pengundi Yang Mendaftar Bulan Ini Boleh Mengundi Jika Pilihan Raya September - Berita Semasa | mStar

Pengundi Yang Mendaftar Bulan Ini Boleh Mengundi Jika Pilihan Raya September

Diterbitkan: Jumaat, 8 Jun 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Rakyat Malaysia yang layak mengundi perlu mendaftar bulan ini bagi melayakkan mereka mengundi dalam pilihan raya umum jika ia diadakan pada bulan September.

"Jika mereka mendaftar pada suku kedua tahun ini, mereka dapat mengundi jika pilihan raya diadakan selepas bulan Ogos," kata Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar, Khamis, selepas memberi taklimat kepada 30 pegawai dari 15 parti politik di Sabah mengenai peraturan pilihan raya.

Terdapat kira-kira suku juta penduduk Sabah berumur 21 tahun ke atas yang masih belum mendaftar manakala kira-kira 3.6 juta pengundi yang layak di seluruh negara yang belum mendaftar.

Wan Ahmad berkata terdapat 946,638 pengundi berdaftar di Sabah dan 258,943 pengundi yang layak mengundi masih belum mendaftar.

"Saya berharap mereka akan mendaftar sekarang," katanya, sambil menambah jika semua orang mendaftar, jumlah pengundi Sabah mencecah satu juta dan boleh mencecah 1,205,581 pengundi berdaftar menjelang September.

Beliau juga berkata, terdapat sebilangan orang yang tampil ke hadapan untuk mendapatkan penjelasan kedudukan kira-kira 13,000 pengundi yang diragui apabila mereka mempamerkan nama-nama selama tiga bulan.

"Kami percaya kebanyakan mereka ini telah meninggal dunia dan keluarga mereka tidak melaporkan kematian kepada Jabatan Pendaftaran Negara. Kita tidak boleh membuang nama-nama mereka, jadi ia kekal di dalam daftar selagi keluarga terdekat tidak tampil ke hadapan untuk menjelaskannya.

"Itulah sebabnya kadang-kadang ada kes seseorang dengan usia 120 yang masih berada di dalam daftar.

"Kita tidak dapat menghapuskannya kerana kita tidak diberi kuasa oleh undang-undang untuk memadam nama-nama tersebut," katanya.

Wan Ahmad berkata mereka akan menubuhkan 31 pasukan penguatkuasaan pilihan raya bergerak untuk memeriksa kesalahan pilihan raya di Sabah dan 26 kawasan parlimen Labuan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan