Tiada Sesi Soal Jawab Secara Langsung Dalam Debat Soi Lek, Guan Eng - Berita Semasa | mStar

Tiada Sesi Soal Jawab Secara Langsung Dalam Debat Soi Lek, Guan Eng

Diterbitkan: Khamis, 31 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Tidak akan ada soalan dan sesi soal jawab awam secara langsung pada perdebatan kedua antara Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Dalam satu sidang akhbar mengumumkan acara itu, penganjur debat Institut Strategi & Kepimpinan Asia (ASLI) pada Rabu berkata, orang ramai mungkin akan diminta mengemukakan soalan-soalan mereka sebelum debat atau menulis soalan mereka pada kad untuk dipilih pendebat pada hari itu.

Pengarah Asli dan ketua pegawai eksekutif, Datuk Dr Michael Yeoh berkata ini adalah tindak balas aduan bahawa beberapa penonton tidak diberi peluang untuk bertanya soalan kerana pihak penganjur yang didakwa berat sebelah.

Sementara Asli memutuskan cara untuk orang ramai bertanya soalan, Dr Yeoh berkata organisasi sedang mencari jalan memastikan perbahasan menjadi perbincangan intelektual.

Perbahasan, yang akan diadakan pada 8 Julai di Pusat Konvensyen Sunway Pyramid, Selangor, mengenai topik, "DAP & MCA: Dasar Yang Mana Memberi Lebih Manfaat Kepada Masyarakat?".

Perdebatan akan dijalankan dalam Bahasa Inggeris.

Topik ini dijangka meliputi dasar pendidikan, penjagaan kesihatan, ekonomi, perpaduan negara dan kebajikan awam dan lain-lain.

Perdebatan kedua ini akan mengambil masa kira-kira dua jam (satu jam lebih lama daripada perdebatan terakhir) dan akan dipengerusikan oleh Dr Yeoh.

Perdebatan pertama antara kedua-dua pemimpin, yang diadakan pada 18 Februari, telah dijalankan dalam bahasa Mandarin mengenai topik i"Adakah sistem dua parti menjadi sistem dua bangsa?".

Berikutan permintaan satu lagi perbahasan dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Malaysia, kedua-dua pemimpin telah bersetuju untuk diadakan satu lagi perbahasan dalam salah satu bahasa.

Menurut Asli, kedua-dua pemimpin telah mengesahkan penerimaan jemputan untuk mengambil bahagian dalam perbahasan dua hari lepas.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan