Seludup Pasir Ke Singapura, Sebuah Syarikat Swasta Disiasat - Berita Semasa | mStar

Seludup Pasir Ke Singapura, Sebuah Syarikat Swasta Disiasat

Diterbitkan: Khamis, 31 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Longgokan pasir sedia untuk dipindahkan selepas dikorek oleh sebuah syarikat swasta di Sungai Kuantan berhampiran Tanjung Agas.
Longgokan pasir sedia untuk dipindahkan selepas dikorek oleh sebuah syarikat swasta di Sungai Kuantan berhampiran Tanjung Agas.

PETALING JAYA: Sebuah syarikat swasta yang terlibat dengan pengendali Taman Industri Minyak, Gas dan Logistik Tanjung Agas di Pahang sedang disiasat kerana menyeludup pasir ke Singapura.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memulakan siasatan terhadap syarikat tersebut yang mendapat kontrak untuk menjalankan kerja penambakan dan aktiviti pengorekan pasir sepanjang Sungai Pahang bagi tujuan pembangunan taman berkenaan.

SPRM turut menyiasat pegawai tanah yang bertanggungjawab di kawasan itu termasuk seorang pegawai kanan.

"Kami telah membuka satu fail berhubung kes ini dan siasatan kami termasuk meneliti kemungkinan berlaku transaksi di antara beberapa individu di pejabat tanah dan kontraktor terbabit," katanya.

Siasatan itu dijalankan hasil satu serbuan oleh Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) tiga minggu lalu yang menyaksikan 10 warga asing ditahan manakala sebuah kapal korek, enam bot besar dan dua kapal tunda turut dirampas.

"Kami kini sedang menyiapkan kertas siasatan dan bukti untuk mendakwa suspek di mahkamah," kata sumber SPRM.

Menurut sumber, aktiviti penyeludupan dipercayai bermula selepas syarikat tersebut diberikan kontrak oleh Tanjung Agas Ocean Sdn Bhd pada 12 Oktober 2010.

Katanya, "Mereka mengorek pasir dari sungai dan memindahkan ia ke dalam bot besar dengan kapasiti muatan 1,000 tan sebelum dimuatkan ke dalam kapal lebih besar kira-kira lima nautika dari pantai.

"Kapal besar dengan kapasiti muatan 10,000 tan setiap satu kemudian ditunda ke beberapa kawasan persisir pantai di Singapura.

Di bawah perjanjian kontrak itu, syarikat tersebut sepatutnya menjalankan aktiviti pengorekan atau mengepam pasir dari persisir pantai, laut dan sungai serta beberapa lokasi lain seperti diarahkan oleh Tanjung Agas Ocean dan melonggokkannya di dalam taman berkenaan.

"Sebaliknya, mereka menyeludup keluar pasir untuk mendapatkan keuntungan besar," kata sumber SPRM.

Syarikat tersebut turut dikehendaki membuang lumpur, 30 batu nautika dari persisir pantai.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan