PM Sediakan Dua Teras Utama ETP - Berita Semasa | mStar

PM Sediakan Dua Teras Utama ETP

Diterbitkan: Selasa, 29 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memuji pelbagai kementerian, agensi dan organisasi, awam dan swasta, yang bekerja keras dalam melaksanakan Inisiatif Reformasi Strategik (SRI) bagi menjadikan ekonomi Malaysia lebih kompetitif.

"SRI yang merupakan langkah dasar, diperkenal kurang dari setahun lepas, dan kini ia sudah menampakkan hasil yang jelas," kata Najib yang juga Menteri Kewangan semasa mengumumkan kemajuan pertama Program Transformasi Ekonomi (ETP) tahun ini.

Beliau menyebut bagaimana SRI bagi pembangunan modal insan, termasuk Akta Gaji Minimum, yang diwartakan baru-baru ini, jelas membuktikan pihak-pihak yang terlibat bergerak pantas melaksanakan inisaitif dasar.

SRI pembangunan modal insan termasuk penambahan lima lagi rakan kepada program MyProCert, yang bermatlamat meningkatkan kemahiran rakyat Malaysia dengan pensijilan profesional ICT standard antarabangsa.

Bagi Sri persaingan, standard dan liberalisasi, ia meliputi penubuhan Tribunal Rayuan Persaingan, dengan bidang kuasa eksklusif mendengar rayuan membabitkan keputusan yang dibuat oleh Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC), katanya.

SRI Persaingan, Standard dan Liberalisasi juga termasuk pembangunan 12 Standard Malaysia (MS) berkaitan diod pemancar cahaya (LED) dipercepatkan berikutan larangan ke atas penggunakan lampu pijar mulai Januari 2014 oleh Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air.

Ini juga melibatkan liberalisasi sembilan subsektor perkhidmatan - perkhidmatan perakaunan/percukaian, perkhidmatan penghantaran cepat, kedai khusus, perkhidmatan insinerator, hospital swasta, sekolah latihan kemahiran/teknikal dan Sekolah Vokasional (untuk pelajar keperluan khas) membolehkan sehingga 100 peratus ekuiti asing dengan kebenaran kemasukan profesional asing.

Bagi SRI Kewangan Awam, Najib berkata Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia melaksana inisiatif untuk meningkatkan pentadbiran dan pematuhan percukaian.

Langkah itu menyumbang kepada perolehan cukai LHDN dan Kastam berjumlah RM192.8 juta pada suku pertama 2012, melepasi sasaran kutipan sebanyak RM191.4 juta, kata Perdana Menteri. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan