Menyalurkan Air Mentah Dari Tasik Kenyir Ke Selangor Hanya Salah Satu Pilihan - Khalid - Berita Semasa | mStar

Menyalurkan Air Mentah Dari Tasik Kenyir Ke Selangor Hanya Salah Satu Pilihan - Khalid

Diterbitkan: Isnin, 28 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Menyalurkan air mentah dari Tasik Kenyir, Terengganu ke Selangor hanyalah salah satu pilihan, kata Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.

Khalid berkata idea untuk berbuat demikian masih belum dicadangkan kepada kerajaan persekutuan.

"Kami mempunyai banyak cara untuk menyelesaikan isu air di negeri ini. Itu adalah hanya salah satu. Banyak teknologi baru akan dibincangkan dalam forum air di sini pada 12 Jun, seperti loji rawatan air mudah alih," katanya kepada pemberita pada Isnin, selepas mesyuarat bulanan dengan kakitangan awam.

Khalid baru-baru ini mencadangkan penyaluran air mentah disalurkan kepada Selangor dari Tasik Kenyir di Terangganu, kerana tasik ini mempunyai kedalaman lebih daripada 100 meter dan mempunyai kapasiti menyimpan air terbesar di Semenanjung Malaysia.

Beliau berkata isu bekalan air mentah adalah lebih penting berbanding air yang dirawat dalam menyelesaikan masalah bekalan air di negeri ini pada masa akan datang.

Khalid berkata kos pemasangan paip dari Tasik Kenyir dianggarkan sebanyak RM700 juta, lebih murah daripada menyalurkan dari Sungai Pahangat di mana kos anggaran sebanyak RM5 bilion.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan