Mogok Lapar Satu Lagi Cubaan Rosak Program Tranformasi - Hishammuddin - Berita Semasa | mStar

Mogok Lapar Satu Lagi Cubaan Rosak Program Tranformasi - Hishammuddin

Diterbitkan: Sabtu, 26 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Ancaman mogok lapar oleh sekumpulan tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dilihat sebagai satu lagi percubaan untuk merosak atau mengalih perhatian daripada program transformasi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menyatakan demikian, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata rakyat perlu memandang secara lebih luas dan lihat apa yang berlaku secara positif daripada menyentuh kes-kes, insiden dan isu individu yang akhirnya mencetuskan perpecahan.

"Melakukan mogok lapar atau tidak adalah keputusan mereka. Pada akhirnya kita akan patuhi undang-undang dan tidak ada perubahan.

"Anda perlu lalui proses biasa. Undang-undang baru (menggantikan ISA) perlu diwartakan, dan undang-undang baru itu juga menyatakan bahawa mereka yang didakwa sebelum ini tidak terjejas.

"Jadi saya fikir ini satu helah orang hendak mengalih perhatian atau merosakkan program transformasi Perdana Menteri," kata beliau semasa melancarkan Y-Avenue di Himpunan Sejuta Belia di sini, Jumaat. Menurut laporan media, sekumpulan tahanan ISA di Pusat Tahanan Kamunting mengancam mengadakan mogok lapar jika kerajaan tidak membebaskan mereka atau mendakwa mereka di mahkamah.

Mereka menuntut agar dibebaskan oleh kerana ISA sudah dihapuskan dan diganti dengan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012.

Sebelum ini, mereka mengadakan mogok lapar seminggu tetapi menamatkannya pada 18 Mei selepas menemui wakil-wakil Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM). -BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan