Menteri Pertahankan Saman Kerajaan Terhadap Ambiga - Berita Semasa | mStar

Menteri Pertahankan Saman Kerajaan Terhadap Ambiga

Diterbitkan: Sabtu, 26 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Walaupun terdapat undang-undang baru yang membenarkan perhimpunan aman di tempat awam, pihak penganjur perlu memastikan keseluruhan perhimpunan terus aman, kata bekas peguam, Datuk Seri Chor Chee Heung.

"Hak untuk berhimpun tidak bermakna mereka yang berarak boleh melakukan apa-apa sesuka hati. Jika pihak penganjur tidak boleh bertanggungjawab, janganlah adakan perhimpunan," kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, mempertahankan saman kerajaan terhadap Pengerusi Bersama Datuk S. Ambiga dan sembilan yang lain menuntut RM122,000 sebagai ganti rugi kerosakan harta kerajaan semasa perhimpunan Bersih 28 April.

"Para peserta perhimpunan yang sengaja merosakkan harta benda awam mesti didakwa di mahkamah," katanya, merujuk penunjuk perasaan yang telah melanggar benteng di sekitar Dataran Merdeka walaupun perintah mahkamah menyatakan kawasan itu adalah di luar batas peserta perhimpunan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Abdul Aziz menolak dakwaan pembangkang bahawa Akta Perhimpunan Awam, yang didakwa di bawah defendan adalah zalim.

"Pihak pembangkang tidak boleh menjadi hakim dalam kes ini. Biar mahkamah memutuskan sama ada tindakan perlu diambil," kata menteri undang-undang.

"Tiada siapa boleh mengatasi undang-undang," katanya.

Saman terhadap Ambiga dan sembilan yang lain, yang difailkan pada 15 Mei, mendakwa 10 buah kereta, tiga motosikal dan dua trak meriam air milik kerajaan rosak apabila perhimpunan bertukar menjadi ganas.

Kenderaan didakwa ditendang dan dilontar dengan batu dan botol air.

Sembilan defendan lain ialah Maria Chin Abdullah, Zaid Kamarudin, Haris Fathillah Mohamed, K Arumugam, S Arul Prakkash, Wong Chin Huat, Dr Ahmad Farouk Musa, Toh Kin Woon dan Andrew Khoo.

Plaintif berkata di bawah Seksyen 6(2)(g) Akta Perhimpunan Aman 2012 (Akta 736), defendan mempunyai tanggungjawab, antara lain, untuk "memastikan bahawa perhimpunan itu tidak akan membahayakan kesihatan atau menyebabkan kerosakan kepada harta benda atau alam sekitar".

Kerajaan menuntut ganti rugi am, faedah dan satu deklarasi bahawa Bersih melanggar Seksyen 6(2)(g).

Saman itu ditetapkan untuk sebutan pada 13 Jun.

Dalam perhimpunan 28 April, penunjuk perasaan menuju ke Dataran Merdeka dan sebahagian daripada mereka melanggar benteng yang mengelilinginya, mendorong pihak polis menyuraikan orang ramai dengan gas pemedih mata dan meriam air.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan