Kerajaan Disaran Kecualikan Bayaran Balik Pelajar JPA, Mara Cemerlang Di Luar Negara - Berita Semasa | mStar

Kerajaan Disaran Kecualikan Bayaran Balik Pelajar JPA, Mara Cemerlang Di Luar Negara

Diterbitkan: Rabu, 23 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

ALOR SETAR: Kerajaan disaran mengecualikan pembayaran balik pinjaman Jabatan Perkhidmatan Awam dan Majlis Amanah Rakyat bagi penuntut di luar negara yang memperolehi keputusan cemerlang.

Membuat saranan itu bagi pihak Dewan Perhimpunan Melayu Kedah (DPMK), Anggota Jawatankuasa DPMK Datuk Dr Nordin Yunus berkata sebagai timbal balik, kerajaan boleh mensyaratkan agar penuntut terbabit kembali berkhidmat di tanah air.

"Kini mereka kena bayar balik penuh. Jadi ramai yang buat keputusan untuk bekerja di luar negara dan ini akhirnya merugikan negara.

"Jadi dengan dikecualikan bayaran balik bagi pelajar cemerlang yang di belajar di universiti terkemuka di luar negara, ia dapat menggalakkan mereka untuk mendapat keputusan cemerlang kelas pertama dan kemudian balik berkhidmat di Malaysia," katanya, di sini Rabu.

Nordin yang juga bekas Pengarah Jabatan Kerja Raya Kedah, berkata langkah itu juga selaras dengan hasrat kerajaan yang mahu menarik rakyat Malaysia di luar negara kembali berkhidmat di tanah air menerusi penubuhan Talent Corporation Malaysia Berhad.

"Yang mendapat pinjaman untuk ke luar negara bukan hanya orang Melayu. Ada juga bukan Melayu. Jadi cadangan ini melibatkan semua kaum," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan