Muzakarah Harus Ikhlas Tanpa Sebarang Syarat - Jamil Khir - Berita Semasa | mStar

Muzakarah Harus Ikhlas Tanpa Sebarang Syarat - Jamil Khir

Diterbitkan: Isnin, 21 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SEREMBAN: Rancangan untuk bermuzakarah antara Umno dan PAS perlu dijalankan berlandaskan keikhlasan tanpa meletakkan sebarang syarat, kata Anggota Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Beliau yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, muzakarah adalah sesuatu yang digalakkan dalam Islam jadi adalah tidak sesuai untuk meletakkan syarat.

"Muzakarah adalah sesuatu yang dianjurkan dalam Islam dan pada saya adalah nikmat bagi kita kalau semua boleh duduk sekali dan mencari titik perbezaan dan kita menguruskan perbezaan itu secara sepatutnya.

"Tentunya dalam titik pertemuan kita yang begitu banyak, mengapa kita mencari titik perpisahan dan (mahu) membesarkannya dan kita kehadapankan? Jadi mekanisme terbaik adalah muzakarah," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ceramah pada Seminar Pemahaman Wasatiyyah dan Gagasan 1Malaysia, di sini Isnin.

Beliau mengulas kenyataan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat yang meletakkan syarat untuk mengadakan muzakarah dengan mana-mana badan bukan kerajaan termasuk Umno.

Jamil Khir berkata, Umno sejak dahulu sentiasa membuka pintunya untuk sebarang hasrat mengadakan muzakarah dengan mana-mana pihak termasuk PAS, namun ia sering berakhir dengan kegagalan.

Katanya, justeru muzakarah harus dilihat dalam konteks keikhlasan pihak-pihak berkenaan bagi memastikan rancangan untuk bermuzakarah kali ini dapat diadakan.

Sementara itu, mengulas mengenai seminar tersebut Jamil Khir berkata, ia diadakan bertujuan bagi memberi pemahaman dan penjelasan kepada orang ramai mengenai wasatiyyah dalam mengamalkan konsep 1Malaysia.

Katanya, seminar tersebut yang dianjurkan Biro Agama dan Biro Penerangan Umno akan diadakan di setiap negeri dan Negeri Sembilan merupakan negeri kedua selepas seminar sama diadakan di Kedah, Ahad. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan