Malaysia Sokong Penghantaran Pulang Pelarian Secara Sukarela - Berita Semasa | mStar

Malaysia Sokong Penghantaran Pulang Pelarian Secara Sukarela

Diterbitkan: Isnin, 14 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia merasakan bahawa penghantaran pulang secara sukarela dan pengintegrasian semula mereka yang dihantar pulang itu adalah antara penyelesaian yang praktikal bagi menangani masalah pelarian yang dihadapi negara-negara Islam.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman berkata, negara-negara Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) perlu bekerjasama dan saling membantu antara satu sama lain dalam menangani isu itu.

"Strategi dan kaedah pelaksanaan bagi mewujudkan suasana yang selamat dan kondusif untuk pelarian yang pulang adalah langkah yang perlu diberi keutamaan untuk segera dibincangkan oleh negara-negara OIC," katanya.

Beliau berkata demikian dalam kenyataan pada Persidangan Antrabangsa OIC mengenai Pelarian di Negara Islam di Ashgabat, Turkmenistan. Kenyataan itu diedar kepada media oleh Kementerian Luar di sini.

Menyedari bahawa dunia Islam kini berhadapan dengan masalah menjadi tuan rumah kepada lebih 50 peratus daripada pelarian dunia, Anifah berkata bahawa setiap situasi pelarian mempunyai masalah tersendiri dan ia tidak boleh diselesaikan dengan satu cara.

"Pada masa sama, kita perlu mengenal pasti dimensi kemanusiaan dan sosial yang dibawa oleh masalah itu dan keperluan segera untuk kita menangani punca utamanya," kata Anifah.

Anifah menyedari bahawa jumlah pelarian di negara Islam akan terus meningkat dan keadaan itu tidak boleh dibiar berterusan.

Beliau berkata, masyarakat antarabangsa mempunyai peranan penting untuk dimainkan, terutama dalam membantu negara-negara terlibat untuk memudahkan penghantaran pulang secara sukarela dan pengintergrasian semula mereka yang telah pulang.

Anifah berkata, peranan masyarakat dunia adalah untuk menyediakan dana yang bersesuaian dan bantuan logistik untuk tindakan itu. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan