MTUC & Cuepacs Kendalikan 10 Kedai Rakyat 1Malaysia - PM - Berita Semasa | mStar

MTUC & Cuepacs Kendalikan 10 Kedai Rakyat 1Malaysia - PM

Diterbitkan: Sabtu, 12 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SERDANG: Datuk Seri Najib Tun Razak pada Sabtu memberi satu lagi hadiah istimewa kepada Kongres Kesatuan Sekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) dan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) untuk mengendalikan 10 buah Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M).

Perdana Menteri berkata kedua-dua organisasi yang menjadi tunjang utama produktiviti negara itu masing-masing akan mengendalikan lima kedai KR1M bagi mengukuhkan kekuatan ekonomi organisasi tersebut.

"Dalam membangunkan ekonomi negara, saya dengan sukacitanya mengumumkan 10 buah Kedai Rakyat 1Malaysia untuk dikendalikan oleh MTUC bagi sektor swasta dan dan CUEPACS bagi sektor awam," katanya ketika berucap memberikan amanat kepada lebih 12,000 warga kerja yang menghadiri perhimpunan Hari Pekerja 2012, di Taman Ekspo Pertanian Serdang, di sini, Sabtu.

Sebelum ini, kerajaan memberikan kenaikan gaji penjawat awam dari tujuh hingga 13 peratus dan menetapkan gaji minimum pekerja sektor swasta RM900 di semenanjung dan RM800 di Sabah, Sarawak dan Labuan.

Turut hadir Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Dr S. Subramaniam, Timbalannya Senator Datuk Maznah Mazlan, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Tan Sri Abu Bakar Abdullah, Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman, Presiden Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia Datuk Azman Shah Haron dan Presiden MTUC Mohd Khalid Atan.

Dr Subramaniam yang menyambut baik pengumuman itu berkata usaha kerajaan itu mampu meringankan beban para pekerja terutamanya yang berpendapatan rendah dan sekaligus mengukuhkan kedudukan kewangan organisasi itu.

Sementara itu, Omar yang ditemui selepas majlis itu berkata beliau agak terkejut dengan pengumuman itu.

"Saya tidak menjangka pengumuman manis Perdana Menteri. Saya memang terkejut sebab kita tidak harapkan apa-apa. Ia merupakan satu insentif untuk menjana ekonomi dan menjaga kebajikan anggota kami," katanya. Mohd Khalid pula berkata beliau akan berbincang dengan jawatankuasanya berhubung pengurusan KR1M.

"Ini merupakan peluang perniagaan pertama yang ditawarkan kepada kita. Jadi kita akan terima tanggungjawab dan cabaran ini, pastikan ia berjaya," katanya. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan