Majikan Tidak Menginsuranskan Pekerja Asing Akan Dihukum - JTK - Berita Semasa | mStar

Majikan Tidak Menginsuranskan Pekerja Asing Akan Dihukum - JTK

Diterbitkan: Sabtu, 12 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Jabatan Tenaga Kerja (JTK) telah memberi amaran kepada majikan untuk menyediakan perlindungan insurans untuk pekerja asing mereka atau menghadapi tindakan undang-undang.

Jabatan akan mengesan dan menghukum majikan yang tidak menyediakan insurans untuk pekerja mereka mulai 14 Mei, kata JTK Datuk Sheikh Yahya Sheikh Mohamed.

Beliau berkata bilangan pekerja asing yang berdaftar di negara ini dianggarkan kira-kira 1.8 juta orang.

"Berdasarkan rekod daripada Jabatan Tenaga Rakyat, hanya 1.2 juta pekerja telah diinsuranskan seperti yang ditetapkan di bawah Akta Pampasan Pekerja 1952.

"Ini bermakna lebih daripada 600,000 pekerja asing di sini tidak diinsuranskan," katanya dalam satu kenyataan semalam, sambil menambah bahawa jabatan itu akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang gagal menginsuranskan pekerja-pekerja mereka.

Majikan boleh didakwa di bawah Seksyen 26 (6) Akta, yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun, denda sehingga RM20, 000 atau kedua-duanya sekali.

"Jabatan mengambil gagal menginsuranskan pekerja-pekerja asing dengan serius.

"Ini adalah amaran keras kepada semua majikan yang masih belum memberikan perlindungan insurans untuk pekerja mereka," katanya, sambil menambah bahawa 28 penyedia insurans telah diluluskan oleh jabatan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan