Sultan Pahang Dukacita Terhadap Pihak Adakan Perhimpunan Hingga Cetus Huru-Hara

Diterbitkan: Khamis, 3 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUANTAN: Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah pada Khamis melahirkan rasa dukacita terhadap kecenderungan pihak tertentu mengadakan perhimpunan dan tunjuk perasaan yang mencetuskan keadaan huru-hara di negara ini.

Baginda bertitah tindakan sedemikian telah menyebabkan keadaan keselamatan negara terancam serta menjejaskan kegiatan ekonomi. "Melihat perkembangan di negara kita hari ini (terdapat) kecenderungan pihak-pihak tertentu mengadakan perhimpunan dan tunjuk perasaan yang boleh merosakkan keharmonian negara.

"Jika diperhatikan rata-rata yang mengikuti perhimpunan ini adalah orang Melayu kita yang beragama Islam. "Sepatutnya kita menjadi contoh kepada kaum lain untuk menjaga keharmonian negara," titah baginda pada majlis perasmian masjid baru Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Masjid Sultan Ahmad Shah yang dibina dengan kos RM15 juta, di sini, Khamis.

Baginda bertitah sekiranya terdapat perselisihan faham, perbezaan pendapat dan tidak berpuas hati mengenai sesuatu isu atau perkara, ia perlulah diselesaikan secara berhemah.

Sementara itu, baginda turut bertitah agar institusi masjid dijadikan tempat percambahan ilmu yang harus mempunyai perpustakaan yang lengkap serta dijadikan pusat pendidikan di mana anak-anak dan keluarga mendapatkan didikan.

Bagaimanapun terdapat sesetengah orang menganggap bahawa masjid hanyalah dibina untuk tujuan bersembahyang semata-mata, sementara kegiatan-kegaitan lain tidak boleh dilakukan di masjid, titah baginda.

"Dari kaca mata Islam, masjid harus memainkan pelbagai peranan untuk kebaikan dan manfaat masyarakat Islam selain boleh menyatupadukan ummah," titah Sultan Ahmad Shah. -BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan