E-Filing: Lebih Separuh 2.5 Juta Pembayar Cukai Guna Dalam Talian - Berita Semasa | mStar

E-Filing: Lebih Separuh 2.5 Juta Pembayar Cukai Guna Dalam Talian

Diterbitkan: Khamis, 26 April 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Penggunaan sistem e-Filing dilihat menjadi pilihan di kalangan rakyat Malaysia apabila lebih separuh daripada kira-kira 2.5 juta pembayar cukai melakukannya secara dalam talian.

Berdasarkan perangkaan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) setakat Rabu menunjukkan seramai 1,621,647 rakyat Malaysia telah memfailkan cukai mereka dengan pemfailan secara dalam talian hampir 75 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Transmisi dalam talian mencatatkan sehingga 1,215,595 pemfailan di bawah sembilan kategori cukai yang berbeza, berbanding hanya 406,052 pemfailan yang dilakukan secara manual di bawah 14 kategori.

Pengarah Komunikasi Korporat LHDN, Noor Azirah Mohd Said berkata, borang e-BE yang dihantar secara dalam talian merupakan sebahagian besar daripada angka itu, yang menyumbang sebanyak 1,023,890 pemfailan.

Sebaliknya, hanya 107,712 orang yang memfailkan borang BE mereka dengan cara konvensional secara manual dan menghantarnya ke pejabat LHDN berhampiran.

Noor Azirah berkata, Kementerian Kewangan menjangkakan hasil cukai sebanyak RM109 bilion pada tahun ini, dengan kenaikan hampir 20 peratus daripada sasaran 2011 iaitu RM91 bilion.

Bilangan rakyat Malaysia yang telah memfailkan cukai mereka semasa, bagaimanapun, hampir 10 peratus di bawah pematuhan cukai purata negara, lebih rendah di bawah 65 peratus.

"Purata kadar pematuhan cukai di Malaysia adalah kira-kira 74 peratus. Ini adalah perkara biasa dalam pentadbiran cukai di seluruh dunia, malah di negara-negara maju, "kata Noor Azirah.

Masih ada masa bagi rakyat Malaysia untuk memfailkan cukai mereka, sekurang-kurangnya secara dalam talian, dengan tarikh akhir untuk e-Filing dilanjutkan kepada 15 Mei tahun ini.

Bagaimanapun, mereka yang ingin melakukan pemfailan secara manual, mempunyai masa sehingga tarikh akhir seperti yang ditetapkan iaitu 30 April.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan