500 IPTS Negara Ini Akan Lumpuh Tanpa PTPTN - Ahmad Maslan

Diterbitkan: Ahad, 22 April 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PONTIAN: Operasi kira-kira 500 buah Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) di negara ini akan lumpuh jika Perbadanan Tabung Pengajian Tinggi Nasional (PTPTN) dimansuhkan sebagaimana yang dikehendaki oleh pembangkang.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan berkata, ramai di kalangan penuntut IPTS negara ini membiayai pengajian mereka menggunakan pinjaman daripada PTPTN.

"Institusi Pengajian Tinggi Swasta di negara ini hidup di atas dasar adanya PTPTN. Tabung PTPTN merupakan sebab mengapa pelajar-pelajar berada di IPTS," katanya kepada Bernama selepas menghadiri mesyuarat Persatuan Ibu Bapa dan Guru di Sekolah Agama Bantuan Kerajaan An-Nur di Benut, Ahad.

Ktua Penerangan Umno berkata pemansuhan PTPTN akan memberi kesan negatif yang mendalam terhadap perkembangan industri pengajian tinggi tempatan.

Menurut Ahmad, IPTS negara berhadapan dengan kemungkinan ditutup berikutan penuntut tidak memiliki kaedah untuk membiayai kos pengajian tinggi yang keterlaluan dan tidak mampu ditanggung.

Katanya, 20 buah Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) negara tidak mampu menyerap keseluruhan penuntut pengajian tinggi di negara ini, jika IPTS yang bergantung kepada kemudahan PTPTN tidak lagi beroperasi.

Beliau berkata, kerajaan di bawah pimpinan Barisan Nasional (BN) memberikan pendidikan rendah dan menengah secara percuma, manakala kerajaan menanggung 90 peratus daripada kos pengajian tinggi.

"Jika seseorang itu mengambil pengajian perubatan di IPTA yang menelan belanja keseluruhan sebanyak RM200,000, penuntut hanya membelanjakan RM12,000 daripada kos itu manakala selebihnya ditanggung oleh kerajaan," katanya.

Sehubungan itu, Ahmad yang juga anggota Parlimen Pontian meminta pembangkang yang mahukan PTPTN itu dimansuhkan supaya berfikiran secara menyeluruh dengan mengambil kira faktor-faktor lain dan tidak bermain politik.

"Mereka yang mahukan PTPTN ini dimansuhkan tidak mempunyai pemikiran yang menyeluruh. Jangan terlalu mementingkan diri sendiri," kata beliau. - BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan