500 IPTS Negara Ini Akan Lumpuh Tanpa PTPTN - Ahmad Maslan - Berita Semasa | mStar

500 IPTS Negara Ini Akan Lumpuh Tanpa PTPTN - Ahmad Maslan

Diterbitkan: Ahad, 22 April 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PONTIAN: Operasi kira-kira 500 buah Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) di negara ini akan lumpuh jika Perbadanan Tabung Pengajian Tinggi Nasional (PTPTN) dimansuhkan sebagaimana yang dikehendaki oleh pembangkang.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan berkata, ramai di kalangan penuntut IPTS negara ini membiayai pengajian mereka menggunakan pinjaman daripada PTPTN.

"Institusi Pengajian Tinggi Swasta di negara ini hidup di atas dasar adanya PTPTN. Tabung PTPTN merupakan sebab mengapa pelajar-pelajar berada di IPTS," katanya kepada Bernama selepas menghadiri mesyuarat Persatuan Ibu Bapa dan Guru di Sekolah Agama Bantuan Kerajaan An-Nur di Benut, Ahad.

Ktua Penerangan Umno berkata pemansuhan PTPTN akan memberi kesan negatif yang mendalam terhadap perkembangan industri pengajian tinggi tempatan.

Menurut Ahmad, IPTS negara berhadapan dengan kemungkinan ditutup berikutan penuntut tidak memiliki kaedah untuk membiayai kos pengajian tinggi yang keterlaluan dan tidak mampu ditanggung.

Katanya, 20 buah Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) negara tidak mampu menyerap keseluruhan penuntut pengajian tinggi di negara ini, jika IPTS yang bergantung kepada kemudahan PTPTN tidak lagi beroperasi.

Beliau berkata, kerajaan di bawah pimpinan Barisan Nasional (BN) memberikan pendidikan rendah dan menengah secara percuma, manakala kerajaan menanggung 90 peratus daripada kos pengajian tinggi.

"Jika seseorang itu mengambil pengajian perubatan di IPTA yang menelan belanja keseluruhan sebanyak RM200,000, penuntut hanya membelanjakan RM12,000 daripada kos itu manakala selebihnya ditanggung oleh kerajaan," katanya.

Sehubungan itu, Ahmad yang juga anggota Parlimen Pontian meminta pembangkang yang mahukan PTPTN itu dimansuhkan supaya berfikiran secara menyeluruh dengan mengambil kira faktor-faktor lain dan tidak bermain politik.

"Mereka yang mahukan PTPTN ini dimansuhkan tidak mempunyai pemikiran yang menyeluruh. Jangan terlalu mementingkan diri sendiri," kata beliau. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan