Latihan Air PLKN Disambung Semula - Ahmad Zahid - Berita Semasa | mStar

Latihan Air PLKN Disambung Semula - Ahmad Zahid

Diterbitkan: Jumaat, 20 April 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Semua jenis latihan air di kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di seluruh negara yang dihentikan susulan kes jangkitan virus kencing tikus di Kem PLKN Terkok, Sungai Siput, Perak, 12 Mac lepas akan diteruskan semula dalam tempoh terdekat.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata penangguhan latihan air PLKN itu hanyalah bersifat sementara kerana latihan itu merupakan modul pendidikan yang efektif kepada pelatih PLKN.

Beliau berkata pihak operator akan diminta membuat pelaburan tambahan dengan membina kolam renang mengikut spesifikasi yang ditentukan oleh Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) untuk menjamin tahap kebersihan kolam daripada mudah diserang jangkitan penyakit.

"Kita akan minta mereka (operator) membuat kolam renang kekal, seperti yang kita dah bina di kem Junaco Park, di Sibu, Sarawak, bukan lagi tasik atau kolam buatan manusia," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan upacara menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) antara JLKN dengan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di sini, Jumaat.

Perjanjian itu ditandatangani oleh Ketua Pengarah JLKN Datuk Abdul Hadi Awang Kechil dan Naib Canselor Pejabat Naib Canselor UPSI Datuk Dr Zakaria Kasa.

Ahmad Zahid sebelum ini mengarahkan semua jenis latihan air di kem PLKN di seluruh negara digantung susulan kematian R.Vinoth, 18, di kem tersebut.

Beliau berkata penutupan kem itu dilakukan walaupun kematian Vinoth bukan disebabkan oleh kencing tikus dan perkara tersebut disahkan selepas pemeriksaan makmal manakala Jabatan Kesihatan Perak pula mendapati air kolam di kem itu bebas bakteria Leptospira.

Mengenai MoU itu, Zahid berkata perjanjian itu bertujuan mewujudkan kerjasama antara JLKN dan UPSI untuk memberi kemudahan perbincangan bagi program kolaborasi dalam skop dan kerjasama yang dipersetujui, antaranya meneroka kemungkinan bagi mengembangkan kerjasama dalam bidang pengiktirafan dan pertauliahan jurulatih PLKN.

"UPSI dipilih kerana kepakaran yang ada di kalangan tenaga pengajar serta kemudahan prasarana yang ada di UPSI," katanya.

Ahmad Zahid berkata kerjasama JLKN dan UPSI merupakan sebahagian daripada program Strategi Lautan Biru JLKN dengan JLKN menggunakan kepakaran pensyarah dan prasarana UPSI sebagai pusat latihan jurulatih PLKN.

Selain itu, katanya perjanjian itu juga antara lain dapat meneroka untuk menghasilkan atau menambah baik manual modul PLKN bagi meningkatkan pengetahuan dan kemahiran jurulatih PLKN serta kerjasama dalam khidmat nasihat terutamanya aspek pembangunan dan perkembangan kejurulatihan. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan