Mahasiswa Bakal Main Peranan Dalam Politik Dan Kampus - Berita Semasa | mStar

Mahasiswa Bakal Main Peranan Dalam Politik Dan Kampus

Diterbitkan: Rabu, 18 April 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan telah bersetuju untuk meminda Rang Undang-Undang di bawah Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) yang melarang pelajar universiti dari memegang jawatan dalam parti politik dan di kampus.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah berkata beliau telah dimaklumkan bahawa ianya merupakan keputusan Kabinet yang dibuat pada Jumaat lepas.

Keputusan ini dibuat hanya beberapa hari selepas Kelab Penyokong Kerajaan (BNBBC) melalui Ahli Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin mengumumkan bahawa mereka akan mencabar fasal di bawah Rang Undang-Undang dan membentangkan pindaan tambahan.

"Ini bermakna apabila ia dibentangkan untuk bacaan untuk kali kedua, ia tidak lagi berada di sana," kata Saifuddin, sambil menambah bahawa Rang Undang-undang itu dijangka akan dibahaskan, Rabu.

Beliau juga berkata pindaan itu sebagai " terlewat" dan datang mengejut terhadap Kementerian Pengajian Tinggi.

"Ia tidak pernah diperbesarkan dalam banyak sesi perundingan yang diadakan bulan-bulan sebelum ini - baik yang dipengerusikan oleh saya sendiri atau dipengerusikan oleh (Timbalan Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam menjaga hal ehwal pelajar) Prof Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmod," katanya dalam satu temu bual.

"Pemahaman saya ianya adalah agak terlewat dan sebenarnya amat sukar untuk mempertahankan sub-seksyen. Saya gembira bahawa Kelab Penyokong Kerajaan telah mengemukakan pindaan tambahan," katanya.

Saifuddin juga memuji keputusan Kerajaan terhadap "peristiwa penting" ini.

"Jika kita bandingkan keputusan Kabinet pada tahun 2009 apabila kita bersetuju untuk meminda Seksyen 15 AUKU, mungkin kelihatan seperti langkah yang sangat kecil.

"Dan kini kita telah pergi agak jauh. Ia adalah sesuatu pembaharuan apabila Kabinet akhirnya bersetuju dengan pandangan ini," katanya, sambil menambah bahawa pelajar telah dibenarkan mengambil bahagian dalam politik.

"Pindaan ini, bersama-sama dengan pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri, adalah sebahagian daripada transformasi politik yang kita perlukan," katanya.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan