Tak Ada Pasport & Tak Pernah Ke Luar Negara Tetapi Rekod Kata Sekarang Dah Jadi Warga S'pura...

Diterbitkan: Khamis, 12 April 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

H'ng Yu Choon (kanan), 65, menunjukkan kad pengenalannya pada sidang media yang diadakan oleh Datuk Micheal Chong sambil ditemani anak perempuannya H'ng Soo Eang yang menunjukkan sijil kelahiran bapanya. Foto Art Chen / THE STAR
H'ng Yu Choon (kanan), 65, menunjukkan kad pengenalannya pada sidang media yang diadakan oleh Datuk Micheal Chong sambil ditemani anak perempuannya H'ng Soo Eang yang menunjukkan sijil kelahiran bapanya. Foto Art Chen / THE STAR

KUALA LUMPUR: Dia seorang penjaja yang berusia 65 tahun. Dia juga tidak pernah keluar negara sepanjang hayatnya. Tetapi menurut rekod Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), dia pernah memperbaharui pasport sebanyak lima kali dan yang lebih mengejutkan kini menjadi warganegara Singapura.

H’ng Yu Choon, dari Pulau Pinang mendapati ini semua apabila dia ke pejabat JPN negeri untuk memperbaharui kad pengenalannya.

Sebelum itu, permohonannya untuk memperolehi bantuan di bawah skim Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) telah ditolak dan ini menimbulkan keraguannya.

Oleh yang demikian, apabila dia ke JPN negeri bulan lalu untuk menukar kad pengenalannya, dia telah dimaklumkan oleh pegawai yang bertugas bahawa rekod menunjukkan yang dia telah berhijrah ke Singapura dan menjadi warganegara republik itu.

“Inilah yang pelik...saya tak pernah ada pasport pun macamana nak ke luar negara apatah lagi menjadi warganegara asing tapi yang kelakarnya menurut rekod saya telah memperbaharui pasport saya lima kali...,” kata H’ng dalam satu sidang akhbar yang diuruskan oleh Biro Pengaduan Awam MCA di bawah kendalian Datuk Michael Chong pada Khamis. H’ng suspek ini semua terjadi kerana dia pernah menjadi mangsa pencopek 30 tahun lalu. “Walaupun saya buat laporan polis dan mendapatkan kad pengenalan baru tetapi tiga belas tahun yang lalu saya pernah menerima panggilan telefon daripada sebuah bank di Ipoh kerana gagal membuat ansuran pinjaman rumah,” katanya.

Bagaimanapun menurut H’ng lagi, jika dia ada masalah dengan isu kad pengenalan kenapakah dia tidak berhadapan dengan sebarang masalah ketika mengundi.

Dalam pada itu Chong berkata, kes yang dihadapi oleh H’ng ini ada kaitan dengan penyalahgunaan identiti hasil daripada kad pengenalan yang hilang. “Juga ada kemungkinan, akibat daripada masalah teknikal, dua orang dengan identiti yang sama telah direkodkan di JPN.

“Apa yang kita akan lakukan ialah kita akan menulis kepada Suruhanjaya Tinggi Singapura dan berharap seorang lagi Encik H’ng dari Singapura akan dapat dikesan dan tampil ke hadapan untuk membuat menyelesaikan masalah ini,” ujar Chong.

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan