PTPTN Tolak Cadangan Mansuh Faedah 1% - Berita Semasa | mStar

PTPTN Tolak Cadangan Mansuh Faedah 1%

Diterbitkan: Khamis, 12 April 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) menolak cadangan Pergerakan Pemuda Umno agar memansuhkan bayaran perkhidmatan satu peratus yang dikenakan terhadap peminjamnya.

Pengerusi PTPTN, Datuk Ismail Mohamad Said berkata, pemansuhan berkenaan akan meningkatkan beban kos pengurusan yang ditanggung perbadanan itu.

"Kita tak setuju dengan cadangan pemansuhan caj perkhidmatan satu peratus tersebut. Siapa nak tanggung gaji serta pengurusan kakitangan PTPTN?," katanya kepada mStar Online di sini, Khamis.

Bagaimanapun Ismail yang juga Ahli Parlimen Kuala Krau berkata, pemansuhan berkenaan dapat dilaksanakan sekiranya kerajaan memperuntukkan dana khas kepada perbadanan itu bagi menampung kos operasinya.

"Terpulang kepada Perdana Menteri jika nak tanggung kos operasi PTPTN. Kalau kerajaan sedia memperuntukkan dana khas kepada PTPTN, ia (bayaran perkhidmatan) tidak mustahil dapat dihapuskan," katanya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai resolusi Persidangan Meja Bulat Mahasiswa Nasional anjuran Biro Institusi Pengajian Tinggi Pemuda Umno pada Rabu yang antara lain mahu PTPTN menghapuskan bayaran pinjaman satu peratus.

Resolusi tersebut menggariskan empat aspek meliputi pinjaman, pembayaran, tabungan Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) dan komunikasi bagi menangani isu yang perlu diselesaikan segera iaitu pembayaran balik PTPTN.

Mengulas lanjut Ismail berkata, isu caj bayaran perkhidmatan sebanyak satu peratus tersebut bukanlah isu pokok yang dihadapi perbadanan tersebut.

Sebaliknya menurut beliau, pihaknya mengharapkan peminjam menghubungi PTPTN bagi mengemaskini status masing-masing selepas menamatkan pengajian.

"PTPTN sangat fleksibel dalam isu pembayaran balik. Ada pelbagai cara yang kita tawarkan untuk keselesaan peminjam melunaskan hutang-hutang mereka.

"Malah kita juga menerima kalau peminjam itu hanya mampu membayar serendah RM50 sebulan, yang penting mereka bayar secara konsisten dan tidak larikan diri daripada tanggungjawab," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan