Aceh Dilanda Gempa Bumi Berukuran 5.3 Skala Richter, Khamis - Berita Semasa | mStar

Aceh Dilanda Gempa Bumi Berukuran 5.3 Skala Richter, Khamis

Diterbitkan: Khamis, 12 April 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

JAKARTA: Selepas digegarkan gempa kuat berukuran 8.5 pada skala Richter petang Rabu dan sejumlah gempa susulan sehingga malam, Aceh terus dilanda gempa tektonik berkekuatan 5.3 pada skala Richter pada Khamis.

Kejadian pada Khamis berlaku di 442 km ke Barat Daya bandar Sabang, Aceh, pada pukul 7.29 pagi, dengan kedalaman gempa 124 km.

Ketua Stesen Geofisika Badan Meteorologi, Klimatologi, dan Geofisika (BMKG) Kepahaing, Bengkulu, Dadang Permana berkata sehingga kini sejumlah 25 gempa susulan berkekuatan lebih 5 pada skala Richter berlaku sejak kejadian gempa bumi kuat petang Rabu.

Gempa susulan terkuat pada Rabu berlaku pada pukul 5.45 petang atau dua jam selepas gempa pertama, dengan kekuatan 8.3 skala Richter, yang juga berpotensi menimbulkan tsunami.

Gempa kuat yang menggegar Simeulue itu dikhuatirkan akan mencetus gempa lain yang diakibatkan oleh gesekan lempeng IndoAustralia yang terdapat di sepanjang perairan Barat Sumatera, dan penduduk di pesisir pantai telah diminta berwaspada terhadap kemungkinan itu.

Kawasan pesisir pantai itu membabitkan provinsi Aceh, Sumatra Utara, Sumatra Barat, Bengkulu dan Lampung. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan