Kami Perlukan Lesen Untuk Mula Operasi, Buktikan Tanaman Selamat - Lynas - Berita Semasa | mStar

Kami Perlukan Lesen Untuk Mula Operasi, Buktikan Tanaman Selamat - Lynas

Diterbitkan: Sabtu, 7 April 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUANTAN: Lynas menegaskan keperluan lesen operasi sementara (TOL) untuk memulakan operasi penapisan nadir bumi dan membuktikan bahawa ianya selamat, kata Pengarah Urusannya Datuk Mashal Ahmad.

Beliau berkata TOL itu akan membolehkan mereka menunjukkan bahawa angka operasi sebenar adalah sama seperti yang dikemukakan dalam permohonan Lynas 'untuk lesen tersebut.

"Pendirian kami sangat jelas. Kita perlu lesen dikeluarkan secepat mungkin kerana tumbuhan ini sudah bersedia dalam tiga minggu sementara mengambil masa satu bulan untuk membawa masuk bijih nadir bumi, " Mashal memberitahu The Star ketika dihubungi Jumaat.

Ketua Pengarah Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) Raja Datuk Abdul Aziz Raja Adnan berkata pengeluaran lesen itu telah digantung, sementara menunggu pendengaran rayuan dari sekumpulan penduduk oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi pada 17 April.

Rayuan itu dijadual didengar di Agensi Nuklear Malaysia di Bangi, di mana Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili akan mendengar hujah daripada Pengerusi Selamatkan Malaysia Hentikan Lynas Tan Bun Teet dan tiga yang lain.

Mashal berkata sebarang kelewatan akan memberi kesan terhadap pembekal syarikat, 90 peratus daripada mereka adalah dari Malaysia.

"Kelewatan itu bukan sahaja menjejaskan Lynas tetapi juga pembekal bahan mentah kami dan pelanggan, yang seterusnya akan memberi kesan kepada keseluruhan rantaian bekalan," katanya.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan