Tiada Halangan Persembahan Balet Singapura - Berita Semasa | mStar

Tiada Halangan Persembahan Balet Singapura

Diterbitkan: Jumaat, 6 April 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Oleh ISABELLE LAI PETALING JAYA: Kerajaan tidak mengharamkan cadangan mengadakan persembahan tarian balet dari Singapura di Pusat Seni Persembahan Kuala Lumpur (KLPac) hujung minggu ini, kata Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan menafikan laporan media di internet bahawa permit tidak diberikan kerana pakaian "sumbang".

Dalam twitternya petang Khamis, Dr Rais berkata beliau sering menyokong persembahan balet ini, yang menampilkan karya-karya klasik dan kontemporari yang akan diadakan di sini.

Beliau menulis di Twitter beliau @DrRaisYatim bahawa "The Illuminations Ballet oleh Singapore Dance Theatre tidak ditolak, tiada permohonan telah dibuat."

Bagaimanapun, beliau kemudian menjelaskan bahawa KLPac hanya menghantar permohonan permit kepada Agensi Pusat Kementerian Permohonan Penggambaran Filem dan Persembahan Artis Luar Negara (PUSPAL) petang Khamis.

Sebuah portal berita dalam talian melaporkan semalam bahawa sebuah organisasi tarian tempatan, MyDance Alliance berkata PUSPAL telah menolak permit.

Sementara itu, Bernama melaporkan seorang pegawai PUSPAL sebagai berkata bahawa terdapat kemungkinan beberapa salah faham oleh kumpulan yang mendakwa bahawa persembahan telah diharamkan.

Beliau berkata jawatankuasa PUSPAL akan menimbangkan permohonan itu, sambil menambah bahawa tiada masalah yang dijangka kerana permohonan yang serupa dua tahun lalu telah diluluskan.

Terdapat juga suatu notis di laman web PUSPAL berkata laporan oleh portal berita dalam talian adalah tidak tepat dan tidak berasas.

Dalam reaksinya, Penerbit Eksekutif dan Pengasas Bersama KLPac Datuk Faridah Merican berkata adalah malang apabila berlaku keadaan seperti ini.

Beliau berkata dokumen yang diperlukan secara peribadi telah dikemukakan oleh Pengurus Produksi KLPac Freddy Tan kepada PUSPAL pada 7 Mac.

Tan telah dinasihatkan pada 28 Mac bahawa penyerahan tersebut telah ditolak atas sebab "pakaian" dan "penghibur asing", tambah Faridah.

"Ia adalah jelas bahawa terdapat sedikit salah faham yang serius dalam siri acara ini yang membawa kepada notifikasi lisan PUSPAL, bukan kelulusan," katanya dalam satu kenyataan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan