Ganggu Prosiding: Tiga Ahli Parlimen Diarah Keluar Dewan

Diterbitkan: Khamis, 5 April 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Ronald Kiandee mengarahkan tiga ahli Parlimen keluar daripada dewan selama sehari kerana menggangu perjalanan sidang Parlimen pada Khamis.

Mereka yang digantung Ahli Parlimen Padang Serai, N.Gobalakrishnan, Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Abdul Rahman dan Ahli Parlimen Machang, Datuk Saifuddin Nasution Ismail.

Ketiga-tiga wakil rakyat itu diarahkan keluar selepas menggangu, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim (Parti Keadilan Rakyat-Permatang Pauh) ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan 2012.

Kekecohan bermula apabila Gobalakrishan (Bebas-Padang Serai), tidak berpuas hati dengan jawapan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh) yang menyokong permintaan Azan Ismail (PKR-Indera Mahkota).

Kiandee beberapa kali mengarahkan Gobalakrishan duduk beberapa kali namun beliau enggan mendengar arahan tersebut.

“Duduk Padang Serai. Kita ada perkara yang serius hendak dibincang, kalau, Yang Berhormat rasa ada yang lain pergi bincang di kantin,” katanya.

Keengganan wakil rakyat Bebas itu, menyebabkan Kiandee mengarahkan bentara untuk mengiringi Gobalakrishnan keluar daripada Dewan Rakyat.

“Saya minta Padang Serai keluar sehingga selesai sidang dewan hari ini,” tegasnya.

Selepas itu, kekecohan sekali lagi timbul apabila Saifuddin dan Tajuddin pula bertikam lidah berkaitan isu lawatan Jawatankuasa Pilihan Khas (PSC) Berhubung dengan Penambahbaikan Proses Pilihan Raya ke Konrad Adenauer Foundation di Jerman.

Tajuddin mendakwa Saifuddin yang membangkitkan soal lawatan itu kerana kononnya ingin menunjuk-nunjuk integriti beliau yang menyebabkan Saifuddin berang.

Pertikaman lidah yang berlaku akhirnya menyebabkan kedua-dua Ahli Parlimen itu diarah keluar dewan bagi membolehkan sesi perbahasan diteruskan.

"Yang Berhormat Machang dan Pasir Salak, saya minta Yang Berhormat berdua keluar dari dewan sehingga selesai mesyuarat hari ini," tegas Kiandee selepas beberapa amaran yang diberikan kepada mereka tidak dipedulikan.

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan