Kerabat Diraja, Kenamaan & Rakyat Ziarah Jenazah Raja Ashman - Berita Semasa | mStar

Kerabat Diraja, Kenamaan & Rakyat Ziarah Jenazah Raja Ashman

Diterbitkan: Jumaat, 30 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA KANGSAR: Kerabat diraja dan orang kenamaan termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Jumaat menziarahi jenazah anakanda Sultan Perak, Datuk Seri Raja Ashman Shah ibni Sultan Azlan Shah di Istana Iskandariah di sini.

Raja Ashman, 54, mangkat di kediamannya di Kuala Lumpur awal pagi Jumaat akibat serangan asma.

Najib yang ditemani isteri, Datin Seri Rosmah Mansor tiba kira-kira 3.40 petang untuk menziarahi jenazah yang ditempatkan di ruang khas tingkat dua bangunan istana berkenaan.

Sultan Perak Sultan Azlan Shah dan Raja Permaisuri Perak Tuanku Bainun, Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah dan Raja Puan Besar Perak Tuanku Zara bersama-sama kesemua anggota keluarga diraja itu berada di Istana Iskandariah.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir turut berada di ruang berkenaan.

Bacaan ayat-ayat suci Al-Quran juga diperdengarkan oleh hadirin yang menziarahi jenazah Almarhum.

Perasaan hiba dan sayu menyelubungi suasana di istana berkenaan terutama balu baginda, Datin Seri Noraini Jane Kamarul Ariffin dan putera mereka Datuk Ahmad Nazim Azlan Shah serta dua puteri, Raja Eminah Alliyah dan Raja Bainunisa Safia.

Turut kelihatan ibu bapa dan keluarga Noraini Jane.

Orang awam tidak putus-putus menziarahi jenazah Almarhum sejak pukul 11 pagi.

Terdahulu, turut menziarahi ialah Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan