'SPM Bukan Tiket Ke Universiti' - Berita Semasa | mStar

'SPM Bukan Tiket Ke Universiti'

Diterbitkan: Selasa, 27 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak menjamin penempatan universiti, kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Khaled Nordin.

"Itu adalah sangat jelas," katanya, yang menjelaskan bahawa keputusan yang baik dalam peperiksaan SPM tidak menjamin bagi menempatkan para pelajar di universiti-universiti tempatan atau asing.

Beliau berkata, terdapat keperluan untuk para pelajar sama ada untuk pergi ke universiti-universiti tempatan atau di luar negara, yang membayangkan Kerajaan mungkin mempunyai mempertimbangkan untuk memberikan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Biasiswa JPA berulang kali menjadi isu, apabila Kerajaan perlu berurusan dengan ibu bapa kepada pelajar yang menunjukkan prestasi baik, yang tidak gembira apabila anak-anak mereka tidak diberikan bantuan untuk melanjutkan pelajaran.

Kerajaan juga bergelut dengan kenaikan kos untuk menaja pengajian tinggi, dengan jumlah perbelanjaan yang mencecah sehingga RM1.44 bilion untuk membiayai 1,500 pelajar di luar negara dan 2,500 pelajar universiti tempatan pada tahun lepas.

Ini tidak termasuk 8,000 pelajar lain yang diberi biasiswa pada tahun yang sama untuk mengikuti kursus diploma di universiti dan institusi tempatan.

"Untuk masuk universiti di luar negara, anda memerlukan sama ada A-Level atau ijazah sarjana muda antarabangsa.

"Di dalam negara, anda memerlukan sama ada STPM (Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia) atau matrikulasi. Ini akan menjadi masa terbaik untuk menentukan siapa akan mendapat biasiswa," kata Khaled selepas Majlis Apresiasi Kursi Akademik Luar Negara di sini, Isnin.

Khaled enggan untuk mengesahkan sekiranya kerajaan mengenai apa-apa keputusan berhubung pemberian biasiswa JPA tahun ini, dengan mengatakan biarlah diputuskan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran, dan menteri yang mengendalikan isu berkenaan.

Khaled, bagaimanapun menambah, perkara itu telah dibincangkan dalam mesyuarat mingguan Kabinet. Beliau enggan mengulas lanjut.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan