Hanya Warga Bangladesh Sesuai Kerja Di Cameron Highlands - Berita Semasa | mStar

Hanya Warga Bangladesh Sesuai Kerja Di Cameron Highlands

Diterbitkan: Rabu, 21 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Dalam Negeri diminta membenarkan warga Bangladesh untuk bekerja di Cameron Highlands terutama dalam sektor perladangan dan pertanian.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk S.K Devamany berkata ini kerana hanya warga Bangladesh yang sesuai bekerja di ladang dan kebun di kawasan itu jika dibandingkan dengan pekerja asing dari negara lain.

"Kita dah cuba warga Indonesia, India, Orang Asli semua tak boleh bekerja di kebun di Cameron Highlands, tak tahu kenapa...hanya pekerja Bangladesh sahaja yang sesuai," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, Rabu.

Devamany, yang juga Anggota Parlimen Cameron Highlands, berkata permintaan itu perlu diberi pertimbangan sewajarnya kerana sektor pertanian dan perladangan di kawasan tanah tinggi itu menjana sehingga RM1 bilion setahun kepada ekonomi negara.

Daripada jumlah itu penanaman bunga-bungaan menyumbang RM300 juta setahun, manakala pengeluaran sayuran pula menyumbang sehingga RM600 juta setiap tahun.

Dalam perkembangan lain Devamany menafikan dakwaan pembangkang kononnya pembinaan insinerator untuk melupuskan sisa pepejal di Cameron Highlands akan menyebabkan pencemaran alam.

"Kalau pembangkang kata tak selamat mereka kena tunjuk bukti, jangan hentam sahaja," katanya.

Devamany berkata pembinaan insinerator itu amat diperlukan di Cameron Highlands kerana Cameron Highlands bukan sahaja terletak di kawasan yang jauh, malah menghasilkan sisa pepejal yang banyak setiap hari.

"Dalam setahun hampir 800,000 pelancong datang ke Cameron Highlands, jadi bayangkanlah jumlah sampah yang dibuang," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan