Rombak Sistem Pendidikan Tepati Kehendak KPT - Khaled Nordin - Berita Semasa | mStar

Rombak Sistem Pendidikan Tepati Kehendak KPT - Khaled Nordin

Diterbitkan: Sabtu, 17 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PASIR GUDANG: Cadangan Kementerian Pelajaran untuk merombak sistem pendidikan negara melalui pelaksanaan Pelan Pembangunan Pendidikan dan Perancangan Strategik adalah tepat pada masanya.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, langkah berani yang diambil Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin itu amat menepati kehendak kementeriannya.

"Saya mengalu-alukan usaha Kementerian Pelajaran membuat kajian dalam sektor pendidikan mereka dan perancangan stregik mereka kerana ia akan menepati keperluan Kementerian Pengajian Tinggi.

"Hari ini pihak industri selalu bantai Kementerian Pengajian Tinggi sebab tidak membekalkan pekerja graduan yang menepati piawaian mereka, sehubungan itu saya amat mengalu-alukan perubahan dilakukan kerana ia memang tepat pada masanya," katanya kepada pemberita, di sini Sabtu.

Mohamed Khaled yang ditemui selepas menghadiri majlis penjenamaan semula Politeknik Ibrahim Sultan yang dahulunya dikenali sebagai Politeknik Johor Baharu, turut memuji tindakan berani Timbalan Perdana Menteri itu.

Katanya, bagi membantu menghasilkan modal insan menepati kehendak industri, kementeriannya melaksanakan pelan tindakan melahirkan pelajar berinovasi di peringkat pengajian tinggi mulai tahun lepas.

Antara perkara yang ditekankan melalui pelan itu ialah murid ditanamkan dengan elemen kreativiti pada peringkat sekolah rendah dan elemen inovasi pada peringkat sekolah menengah.

"Apabila masuk peringkat IPT pula, selain mengekalkan nilai yang sedia ada, kita terapkan dengan nilai kerjasama dan usahawan, barulah ia menepati graduan yang dikehendaki pada abad 21," katanya.

Pada masa yang sama beliau turut meminta pihak industri memainkan peranan membantu kerajaan melahirkan modal insan berkemahiran tinggi dalam usaha mencapai negara maju.

Beliau berkata, pihak industri tidak boleh mengambil sikap menunggu sehingga pelajar tamat pengajian sebaliknya harus tampil dengan menawarkan tempat untuk penuntut menjalani latihan industri supaya mereka mendapat kemahiran.

Dalam perkembangan lain, Mohamed Khaled berkata, sebuah politeknik metro akan dibina di Taman Suria Johor Baharu yang dijangka siap pada akhir tahun ini dengan kos RM20 juta.

Katanya, politeknik metro yang mampu menampung 1,000 pelajar termasuk 500 pelajar sambilan itu akan menjadi medium untuk melatih semula dan meningkatkan kemahiran pekerja dari kawasan sekitar dan bekas graduan diploma politeknik.

"Politeknik metro ini kita wujudkan di bandar-bandar besar dan jika ia mendapat sambutan kita akan perluas di kawasan lain," katanya. -BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan