Kerakyatan Pengerusi KHSB Dipersoal

Diterbitkan: Jumaat, 16 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Soal kerakyatan Raja Idris Raja Kamarudin yang mengetuai dua syarikat berkaitan kerajaan (GLC) milik Negeri Selangor kini menjadi isu yang sedang diperkatakan ramai.

Beliau yang juga adik kepada bloger dan pengendali portal, Raja Petra Raja Kamarudin mengaku bukan lagi rakyat Malaysia.

Sebaliknya, beliau telah mengambil kerakyatan Britain dan masih lagi memegangnya.

Mohd Zin berkata, Raja Idris yang merupakan abang kepada blogger Raja Petra Kamaruddin, disenaraikan dalam laman web rasmi KHSB sebagai isu di Britain.

“Raja Idris adalah rakyat Britain. Timbul persoalan besar kepada beliau yang dipilih untuk menerajui beberapa syarikat GLC yang besar. Kenapa tidak Khalid yang mempunyai latar belakang korporat mencari rakyat tempatan yang berkelayakan untuk menerajuinya,” soalnya.

Raja Idris memberikan maklum bakas bahawa beliau mengakui masih seorang warganegara Britain tetapi menganggap pelantikan tersebut selaras dengan inisiatif negara untuk membawa pulang rakyat Malaysia dari luar negara.

“Saya fikir tujuan penubuhan Talent Corp adalah untuk membawa balik rakyat Malaysia yang meninggalkan negara ini, kemudiannya bekerja dan memperoleh kewarganegaraan baru di negara-negara lain,” katanya sambil menambah bahawa beliau merupakan seorang pengarah bukan eksekutif.

Mohd Zin berkata, timbul rasa tidak puas hati mengenai bagaimana syarikat GLC dikendalikan, termasuk dengan penyikiran beberapa pegawai kanan.

Beliau merujuk kepada pemecatan dua setiausaha syarikat KHSB yang dikaitkan dengan kontroversi ‘kehilangan’ sebidang tanah seluas 234 hektar di Gombak bernilai RM250 juta milik kepada anak syarikat milik penuh KHSB.

Dua pegawai lain turut diarahkan memberikan surat tunjuk sebab.

Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Mohd Khalid Atan berkata, ia tidak berlaku adil kepada mereka yang lain sekiranya pelantikan itu bermotifkan politik sambil menambah, keutamaan seharusnya diberikan kepada rakyat tempatan.

“Kenapa perlu percaya orang luar berbanding rakyat tempatan? Ini adalah satu penghinaan kepada rakyat tempatan,” katanya.

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan