Kekurangan KSSB Faktor Perlombongan Haram Berleluasa - Berita Semasa | mStar

Kekurangan KSSB Faktor Perlombongan Haram Berleluasa

Diterbitkan: Khamis, 15 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Apabila syarikat milik kerajaan negeri Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) ditubuhkan pada tahun 2008 untuk menguruskan perlombongan pasir di negeri ini, ia menghadapi tuduhan rasuah dan menjalankan operasi licik. Dan perkara ini berterusan sehingga hari ini.

Ini kerana syarikat ini adalah satu-satunya syarikat yang dibenarkan menjalankan perlombongan pasir di negeri ini, dan ia tidak dapat memenuhi permintaan besar untuk pasir, menjadikan perlombongan haram berleluasa di negeri ini.

Pencuri pasir terus melombong secara haram di Rawang, Hulu Selangor, Hulu Langat, Kuala Langat, Sepang, Ampang, Cheras, Banting dan Kuang walaupun pelbagai usaha dilakukan untuk menghentikan aktiviti ini.

Terdapat dakwaan bahawa pasukan penguatkuasaan KSSB telah gagal untuk memaklumkan atau bekerjasama dengan pejabat tanah di negeri masing-masing untuk mendedahkan aktiviti mencuri pasir.

Laman web KSSB tidak mempunyai nombor telefon untuk orang awam untuk membuat aduan mengenai perlombongan pasir secara haram. Juga tidak terdapat pautan ke senarai pengarah, profil syarikat dan akaun.

Hanya alamat syarikat yang terletak di Shah Alam diberikan dengan aktiviti-aktiviti syarikat, kontrak, tender dan peluang-peluang pekerjaan.

Pada 11 Mei pada tahun 2010, Ahli Parlimen Kapar S. Manickavasagam telah membuat tuduhan terhadap KSSB, mendakwa bahawa terdapat bukti urusan rasuah yang melibatkan firma perlombongan pasir kerajaan negeri dan membuat laporan polis pada hari berikutnya.

Pada 6 Mac, 2012, dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor memberi keterangan untuk mempertahankan diri terhadap dakwaan penyalahgunaan kuasa dalam aktiviti perlombongan pasir di negeri ini.

Sementara itu, Pengarah Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Mustafa Ali berkata KSSB telah membuat siasatan pada masa lalu dan terdapat perkara yang masih belum selesai terhadap aktiviti perlombongan pasir dan rasuah.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan