Pakatan Rakyat Tolak Pertemuan Guan Eng - CEO Lynas - Berita Semasa | mStar

Pakatan Rakyat Tolak Pertemuan Guan Eng - CEO Lynas

Diterbitkan: Selasa, 13 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat menolak pelawaan rasmi Ketua Pengarah Eksekutif (CEO) Lynas Corporation, Nick Curtis yang ingin mengadakan pertemuan dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Penolakan pelawaan tersebut dibuat menerusi mesyuarat pakatan pembangkang di bangunan Parlimen di sini, Selasa.

Lim yang juga Setiausaha Agung DAP berkata, Curtis sepatutnya datang sendiri ke Malaysia dan bertemu rakyat bagi menjelaskan mengenai projek pembinaan kilang memproses nadir bumi di Gebeng, Kuantan.

"Kepimpinan Pakatan Rakyat bersetuju agar saya tidak berjumpa CEO Lynas. Beliau seharusnya berjumpa dengan rakyat yang terjejas terlebih dahulu.

"Selepas itu baru boleh jumpa saya atau pemimpin Pakatan Rakyat yang lain kerana rakyat haruslah diutamakan," katanya pada sidang media selepas mesyuarat Pakatan Rakyat di bangunan Parlimen di sini.

Sebelum ini Curtis menerusi email kepada Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang mempelawa untuk bertemu dengan Lim semasa beliau mengadakan lawatan rasmi ke Australia pada 23 Mac ini.

Curtis mahu memberi penjelasan kepada Lim mengenai komen beliau sebelum ini mengenai impak sampingan daripada bahan radioaktif berhubung pembinaan kilang berkenaan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan