Puteri Minta Kementerian Kesihatan Percepatkan Bina Hospital Bandar Baharu - Berita Semasa | mStar

Puteri Minta Kementerian Kesihatan Percepatkan Bina Hospital Bandar Baharu

Diterbitkan: Isnin, 12 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BANDAR BAHARU: Kerajaan khususnya Kementerian Kesihatan digesa mempercepatkan projek pembinaan Hospital Daerah Bandar Baharu yang telah dipohon pelbagai pihak sejak bertahun lalu.

Ketua Pergerakan Puteri Umno Bahagian Kulim/Bandar Baharu Datin Norsabrina Mohd Noor berkata gesaan paling akhir telah disuarakan Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah pada persidangan Dewan Undangan Negeri Kedah tidak lama dulu.

"Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam lawatannya ke daerah Bandar Baharu baru-baru ini mengumumkan sejumlah peruntukan akan dimasukkan dalam peruntukan Rancangan Malaysia ke-10 untuk pembinaan hospital tersebut," katanya kepada pemberita selepas bersama 20 anggota jawatankuasa melawat pesakit dalam Program Puteri Prihatan di Pusat Kesihatan Serdang dekat sini.

Norsabrina berkata sekumpulan besar pesakit yang mendapat rawatan di pusat kesihatan itu merungut berhubung jarak hospital apabila perlu mendapatkan rawatan bagi penyakit yang mereka hidapi selama ini.

Untuk ke Selama, Perak jaraknya juga lebih 25 kilometer sementara di Parit Buntar, Perak pula lebih 20 kilometer jaraknya.

"Hospital kerajaan di Kedah yang menyediakan rawatan doktor pakar paling dekat hanya di Kulim yang jaraknya lebih 35 kilometer dari Serdang dan sebagai alternatifnya mereka ke Hospital Parit Buntar.

"Begitu juga halnya dengan wad bersalin mereka juga ke hospital di Parit Buntar juga walaupun menetap di Kedah (Bandar Baharu). Ramai penduduk di Bandar Baharu yang terpaksa menjadi "rakyat" negeri Perak kerana mereka lahir di Hospital Parit Buntar atau Selama di Perak," katanya.

Beliau berkata sudah sampai masanya Bandar Baharu mempunyai sebuah hospitalnya sendiri dan tidak perlu lagi hampir 60,000 penduduknya terpaksa mendapatkan rawatan kesihatan dan perubatan di Perak atau di Kulim yang jaraknya agak jauh itu.

Norsabrina berkata Pergerakan itu juga pernah mengemukakan satu memorandum berhubung dengan pembinaan hospital tersebut kepada Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Rashid Shirlin dalam lawatannya ke Kulim/Bandar Baharu pada 2009 lalu.

Beliau menyeru pihak berkenaan supaya menjayakan permintaan rakyat di Bandar Baharu yang sentiasa mengharapkan wujudnya sebuah hospital di daerah ini untuk kemudahan rakyat di sini. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan