Dampok Bidas Parti Pembangkang Kelirukan Rakyat Dengan Laporan Tidak Tepat - Berita Semasa | mStar

Dampok Bidas Parti Pembangkang Kelirukan Rakyat Dengan Laporan Tidak Tepat

Diterbitkan: Ahad, 11 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PENAMPANG: Presiden Pertubuhan Pasok Momogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO), Tan Sri Bernard Dompok membidas parti pembangkang yang cuba mengelirukan rakyat dengan memberi kenyataan yang terpilih atau laporan yang tidak tepat untuk meraih sokongan.

Beliau berkata, kebanyakan kenyataan mereka tidak mencerminkan gambaran sebenar dan maklumat penuh tentang dasar dan program pembangunan yang dilaksanakan oleh kerajaan untuk kebaikan rakyat.

"Apa akan jadi apabila rakyat disajikan dengan laporan tidak tepat. Mereka akan menjadi keliru....dikelirukan dengan laporan yang tidak betul sehingga mereka tidak dapat membuat pilihan yang tetap (terutama dalam pilihan raya umum)," katanya ketika berucap pada majlis perasmian Program Sepakat Komuniti 1Malaysia anjuran Jabatan Penerangan Sabah di Buhavan Square, di sini, malam Sabtu.

Dompok yang juga Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi berkata rakyat kini "dibanjiri maklumat" yang disalurkan melalui pelbagai saluran termasuk media baru, blog dan laman sosial yang adakalanya mempengaruhi pemikiran rakyat.

Oleh itu, beliau berharap Komuniti 1Malaysia di bawah naungan Jabatan Penerangan dapat membantu kerajaan menangkis isu negatif yang dibangkitkan oleh pihak pembangkang.

"Andalah saluran yang dapat menyebarkan maklumat yang tepat kepada rakyat, dan program seumpama ini amat dialu-alukan dan diharap dapat dikongsi bersama oleh rakyat Malaysia," kata beliau.

Dompok berkata, selain membentuk masyarakat yang bermaklumat, Komuniti 1Malaysia juga berperanan membantu mengukuhkan perpaduan kaum.

Komuniti 1Malaysia kini mempunyai 1,192 cawangan di seluruh negara yang ditadbir oleh 147 pegawai penerangan daerah. - BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan