Laporan Akhir PSC Selesai Sebelum April - Berita Semasa | mStar

Laporan Akhir PSC Selesai Sebelum April

Diterbitkan: Rabu, 7 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Laporan akhir cadangan penambahbaikan pilihan raya dijangka siap sebelum akhir bulan ini untuk dibentangkan di Parlimen pada 2 April, kata Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya (PSC) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili.

Beliau berkata jawatankuasa itu akan bermesyuarat tiga kali lagi iaitu pada 14, 21 dan 22 Mac bagi mengemaskini laporan itu.

"Masih ada ruang untuk orang ramai beri cadangan kepada kita (sebelum laporan akhir siap)," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat PSC kali kelapan di Bangunan Parlimen, di sini, Selasa.

Mengulas lawatan anggota PSC ke United Kingdom, Jerman dan Denmark pada minggu lepas, Ongkili berkata hasil lawatan itu akan diteliti sepenuhnya dalam baki mesyuarat yang akan diadakan.

Antara yang akan diperhalusi ialah mengenai kelayakan sebagai pengundi, umur layak mengundi, daftar pemilih, persempadanan, pendaftaran automatik, pembiayaan politik, kerangka institusi pilihan raya, akses kepada media, undi luar negara, tempoh pilihan raya dan tempoh pengisytiharaan pilihan raya, katanya.

"Kami telah mengagihkan kepada lima peringkat jawatankuasa, satu mengenai perundangan, kedua proses pilihan raya, ketiga daftar pemilih, keempat institusi pilihan raya dan kelima sistem alternatif, dan kami akan membincangkannya lagi minggu depan," katanya.

Ongkili bagaimanapun berkata sistem di negara luar berkemungkinan tidak sesuai digunakan sepenuhnya di negara ini.

Sehingga 1 Disember lepas, jawatankuasa itu telah membentangkan laporan awal yang mengandungi 10 cadangan kepada Dewan Rakyat iaitu mengenai penggunaan dakwat kekal pada Pilihan Raya Umum ke-13; pengundian awal; pengundi tidak hadir luar negara; pengundi luar kawasan dan penukaran kawasan pendaftaran.

Cadangan turut menyentuh pembersihan daftar pemilih; pameran rang daftar pemilih tambahan; ketelusan proses mengundi; penambahbaikan proses pencalonan; dan pengukuhan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

PSC ditubuhkan pada 2 Oktober tahun lepas dan diberi enam bulan untuk mengemukakan cadangan. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan