BN Belum Tentukan Calon MB Kelantan - Najib - Berita Semasa | mStar

BN Belum Tentukan Calon MB Kelantan - Najib

Diterbitkan: Jumaat, 2 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA BAHARU: Datuk Seri Najib berkata calon Menteri Besar dan pemimpin Barisan Nasional (BN) di Kelantan belum ditentukan lagi setakat ini.

Perdana Menteri berkata BN akan menentukan barisan pemimpin itu apabila tiba masanya kelak.

"Kita faham, bila sampai masanya (nanti) kita akan bariskan pemimpin BN yang berwibawa untuk mempimpin kerajaan negeri," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Pemimpin Bersama Rakyat dan Majlis Bersama Profesional Kelantan di sini, Jumaat.

Najib mengulas soalan pemberita mengenai kesediaan BN dan Umno meletakkan nama-nama sebagai pemimpin negeri berikutan faktor calon yang bakal menjadi Menteri Besar Kelantan penting demi menjamin kemenangan Barisan Nasional.

Menjawab soalan berhubung kenyataannya bahawa Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mustapa Mohamed adalah wakil beliau, Najib berkata ia adalah di dalam konteks Umno di mana Mustapa adalah Pengerusi Perhubungan Umno Negeri Kelantan.

Mengenai kajian bahawa Mustapa adalah calon terbaik untuk menjadi Menteri Besar Kelantan, beliau berkata: "Oh anda nak Tok Pa (Mustapa), tak apalah kita tengok dulu pendapat semua pihak... Tak susah kalau Tok Pa sanggup."

Najib berkata calon-calon akan diumumkan tidak terlalu awal dan tidak juga terlalu lewat.

Merumuskan lawatan seharinya di sini, beliau berkata walaupun suasana baik di kalangan penyokong tetapi ia bukan satu perkara mudah untuk parti kembali menawan negeri ini.

"Saya sedar bahawa kita tak boleh anggap jalan itu mudah kepada kita dan mesti terus berusaha lakukan yang diperlukan dalam menjamin kemenangan kita," katanya.

Beliau berkata anggota Umno mesti setia kepada parti dan kesetiaan itu akan teruji apabila nama calon diumumkan kelak.

"Saya nampak komitmen bertambah baik dan kita memberikan tumpuan turun ke bahagian-bahagian untuk yakinkan mereka, bagi komitmen mereka untuk apa juga keadaan dengan menerima keputusan kepimpinan," katanya.

Najib berkata perkara ini elok diperingatkan selalu supaya anggota parti tidak melakukan perkara yang boleh merosakkan parti.

Ditanya mengenai tuntutan kumpulan pertubuhan bukan kerajaan yang menuntut kerajaan PAS Kelantan supaya menunaikan janji pilihan raya, Najib berkata rakyat kini sudah bijak menilai.

"Ada kumpulan NGO, (yang mana) bukan Umno di belakang (mereka) itu. Sekarang ni tak boleh tutup. Rakyat berpengetahuan tinggi dan bermaklumat.

"Kalau ada sesiapa yang tak tunai janji mereka tentu bangkit mendesak menuntut janji-janji berkenaan," katanya.

Baru-baru ini, Badan Bukan Kerajaan (NGO) Kelantan Tukar Kerajaan PAS Kelantan Demi Rakyat (Gerakan Tukar) tampil menuntut kerajaan PAS Kelantan supaya menunaikan 22 janji sepanjang mentadbir negeri selama 21 tahun lepas.

Mengenai bekas Anggota Majlis Tertinggi Umno Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir yang mendakwa bahawa beliau membeli undi di kawasan yang ditandinginya, Najib berkata perkara itu diserahkan Lembaga Disiplin Umno.

Abdul Kadir, yang juga bekas menteri kabinet, mendakwa beliau pernah memberi RM200 sehingga RM1,000 dalam kempen pilihan raya BN untuk tujuan membeli undi. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan