Debat Dr Chua-Lim: Sistem Dua Parti Baik Tapi Pembangkang Timbulkan Ketegangan Kaum

Diterbitkan: Sabtu, 18 Februari 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berpendapat dalam mana-mana negara demokrasi, sistem dua parti merupakan sistem yang baik kerana terdapat persaingan yang sihat tetapi menegaskan di Malaysia ia menjadi satu masalah besar kerana ketegangan yang ditimbulkan oleh parti pembangkang.

Beliau berkata, selepas pilihan raya umum 2008, parti pembangkang sentiasa memfitnah sehingga mewujudkan suasana politik yang tegang.

“Ini menyebabkan berlaku keretakan hubungan antara kaum kerana tujuan mereka hanyalah untuk merampas kuasa. Parti pembangkang sekarang adalah berbeza dengan parti pembangkang dahulu,” kata Dr Chua dalam debat dengan Setiausaha Agung DAP, Lim Guang Eng dengan topik “Adakah Sistem Dua Parti Akan Menjadi Sistem Dua Kaum?” di Hotel Berjaya Times Square di sini, Sabtu.

Dr Chua berkata, DAP mengadakan kerjasama dengan PAS untuk Pakatan Rakyat kerana parti Islam itu mempunyai sumber tenaga yang besar.

Namun beliau yang juga bekas menteri kesihatan menjelaskan bahawa PAS pada hari ini tidak mudah untuk melepaskan kuasa itu dan akan memperkenalkan undang-undang berlandaskan hudud.

“Agama merupakan elemen yang sensitif dalam negara berbilang kaum terutama apabila menjadikan agama sebagai tunjang kepada sebuah negara demokrasi.

“Sama ada dari segi sosial, ekonomi atau pendidikan, semuanya akan menimbulkan kesan-kesan negatif,” katanya.

Dr Chua mengatakan DAP pasti akan berkata: “Jangan khuatir, kami akan atasi perkara-perkara itu, tetapi ia merupakan satu pembohongan yang besar dalam politik.”

“Parti DAP sebenarnya merupakan hamba abdi kepada PAS. Itulah cara yang mereka hendak lakukan,” dakwa Dr Chua.

Perdebatan antara Dr Chua dan Lim yang bermula pada pukul 5 petang itu merupakan kemuncak kepada Forum “Cina Malaysia di Persimpangan Politik” yang dianjurkan bersama oleh Institut Strategi dan Kepimpinan Asia (Asli), kumpulan pemikir MCA, Institut Analisis Strategik dan Penyelidikan Polisi (Insap).

Moderator debat ialah Ketua Pegawai Operasi Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor, Tan Ah Chai.

iklan

Video

Khamis, 17 Ogos 2017 12:30 PM

Erma Reda, Jatuh Talak Satu

Khamis, 17 Ogos 2017 9:00 AM

Wak Doyok Kini Bintang Filem

Rabu, 16 Ogos 2017 3:59 PM

Bahaya Tu Abang Oii...

Rabu, 16 Ogos 2017 12:30 PM

“Senyum Je Pada Haters” - Farisha Irish

Selasa, 15 Ogos 2017 3:28 PM

Raysha Rizrose Pemalu, Bukan Sombong!

Selasa, 15 Ogos 2017 11:59 AM

Keluarga 'Control' Hidup Neera Azizi?

Selasa, 15 Ogos 2017 9:00 AM

Abang Long Fadil 2 Telan Belanja RM 3.2 Juta

Isnin, 14 Ogos 2017 12:30 PM

“Mira Filzah Lemah Lembut” - Zizan Razak

Kolumnis

iklan

Iklan