Tinjauan The Star: 60% Tidak Boleh Hidup Tanpa Telefon Pintar - Berita Semasa | mStar

Tinjauan The Star: 60% Tidak Boleh Hidup Tanpa Telefon Pintar

Diterbitkan: Ahad, 12 Februari 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Satu tinjauan dalam talian yang dijalankan oleh The Star mendapati bahawa 60 peratus daripada responden tidak boleh hidup tanpa telefon pintar.

Seramai 1,336 orang telah menyertai pengundian tidak rasmi yang bertajuk “Hooked on Smarphones” yang telah diposkan dalam The Star Online pada tengah malam Jumaat dan ditutup pada 4.30 petang Sabtu.

Daripada jumlah itu, 70 peratus responden adalah lelaki dan 75 peratus adalah mereka yang berumur antara 21 dan 40 tahun.

Hampir 86 peratus responden menggunakan telefon pintar mereka untuk memeriksa emel, “tweets” atau mengemaskinikan laman sosial Facebook.

Kira-kira 71 peratus memerlukannya untuk mengikuti berita terkini manakala 56 peratus untuk permainan dalam telefon itu.

Separuh daripada mereka yang melakukan tinjauan itu menggunakan telefon pintar sebanyak enam hingga 20 kali sehari untuk sebab-sebab di atas manakala 24 peratus lagi menggunakannya lebih 20 kali sehari.

Sebanyak 55 peratus responden berkata, mereka menggunakan telefon pintar itu kurang daripada 15 minit setiap kali manakala 15 peratus lagi berkata, mereka menghabiskan masa lebih 30 minit.

60 peratus responden pula mengakui telefon pintar itu digunakan semasa mesyuarat dan semasa makan bersama orang lain.

Kira-kira 59 peratus pula mengaku menggunakan telefon sambil memandu.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan