PAS Tetap Dengan Pendirian Bantah Sambutan Hari Kekasih - Berita Semasa | mStar

PAS Tetap Dengan Pendirian Bantah Sambutan Hari Kekasih

Diterbitkan: Ahad, 12 Februari 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KLANG: PAS tetap dengan pendirian menentang sambutan Hari Kekasih (Valentine's Day), kata presiden parti itu Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Ahad.

Beliau berkata PAS tidak akan menarik balik pendirian parti itu seperti yang didesak DAP kerana penentangan itu hanya ditujukan untuk orang Islam sahaja.

"Orang bukan Islam (sambutan) itu hak dia, kita tidak boleh ganggu. Kita nak gesa orang Islam kerana ini tanggungjawab agama.

"Di Kelantan dan Terengganu kita haramkan arak bagi orang Islam tetapi pengharaman itu tidak membabitkan orang bukan Islam," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Gerakan Kebangkitan Pendidik Kebangsaan (Pendidik) di sini petang ini.

Abdul Hadi diminta mengulas kenyataan pengerusi kebangsaan DAP Karpal Singh semalam yang menggesa PAS menarik balik pendirian parti itu yang menentang sambutan Hari Kekasih yang untuk tahun ini, akan disambut Selasa ini.

DAP berpendapat pendirian PAS itu sangat bertentangan dengan hak asasi manusia dan prinsip kebebasan di Malaysia, kata Karpal. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan