Doktor& Jururawat Undi Seperti Biasa, Wartawan Mungkin Undi Pos

Diterbitkan: Khamis, 9 Februari 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Doktor dan jururawat boleh mengundi seperti biasa manakala wartawan pula mungkin membolehkan mereka untuk menggunakan undi pos pada pilihan raya umum ke-13 (PRU-13), kata Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Penambahbaikan Pilihan Raya (PSC), Datuk Seri Dr Maximus Johnity Ongkili.

Beliau berkata, perkara itu dibincangkan bersama dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengenai pengundi yang berkhidmat dalam perkhidmatan kritikal yang dicadangkan untuk sistem pengundian awal.

"Melalui rundingan dengan Kementerian Kesihatan, memutuskan bahawa doktor dan jururawat tidak mempunyai halangan untuk mengundi mahupun bagi mereka yang bertugas.

"Ini kerana perkhidmatan kritikal seperti kecemasan dan Unit Rawatan Rapi (ICU) adalah kecil maka tidak mempunyai masalah bagi mereka untuk mengundi seperti biasa," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat bersama PSC dan SPR di Parlimen di sini, Khamis.

Maximus berkata, pihak PSC telah meminta SPR untuk meneliti seterusnya terhadap golongan wartawan yang memungkinkan mereka dimasukkan dalam kategori undi pos.

"Ini memandangkan wartawan sering ditugaskan di luar kawasan. Ia merupakan satu rundingan yang diminta oleh PSC dan pihak SPR akan memaklumkan mengenai ketetapan tersebut dalam mesyuarat akan datang," katanya.

Menurut Maximus, sistem pengundian awal tidak boleh dilaksanakan berikutan ia memerlukan jumlah yang besar di satu-satu kawasan pengundian seperti tentera.

"Sebab itu kita meminta supaya wartawan menggunakan undi pos tanpa memerlukan mereka ke tempat mengundi.

"Bukan praktikal untuk kita menghapuskan sistem pengundian awal tetapi kita mengurangkannya.

"Selagi undi pos dikendalikan mengikut peraturannya dengan cara telus dan efisien maka ia bukan menjadi satu masalah malah relevan untuk ia dilaksanakan," katanya.

Mengenai sistem pengundian awal, beliau menjelaskan pada masa ini ia akan dilaksanakan pada golongan polis dan tentera.

Ini kerana katanya, mereka tertumpu di kem-kem, di laut, medan operasi dan kawasan-kawasan tertentu.

"Bagaimanapun, tentera yang berkhidmat di sempadan perlu melakukan undi pos di mana jumlah mereka kira-kira 3,000 orang," katanya.

Sebelum ini terdapat cadangan agar wartawan, doktor dan jururawat diberi peluang mengundi awal yang disyorkan oleh PSC berhubung penambahbaikan proses pilihan raya.

Cadangan itu kemudiannya dibentang dan diluluskan di Dewan Rakyat pada 1 Disember lalu.

iklan

Video

Ahad, 17 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: InTeam - Kasih Kekasih

Jumaat, 15 Disember 2017 2:27 PM

Biarlah Ia Berlalu" - Adi Putra

Jumaat, 15 Disember 2017 11:51 AM

Aksi 'Rempit' Fasha Sandha Jadi Perhatian

Jumaat, 15 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Pesawat - Luluh

Khamis, 14 Disember 2017 1:00 PM

Peminat Lega Tiada Suara 'Kepit' Sajat

Rabu, 13 Disember 2017 9:00 AM

Jadi Pilihan Pekin Ibrahim, Siapa Donny Alamsyah?

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Kolumnis

iklan

Iklan