Pemberian Bantuan Kerajaan Bukan Bertujuan Pancing Undi:Ahmad Maslan - Berita Semasa | mStar

Pemberian Bantuan Kerajaan Bukan Bertujuan Pancing Undi:Ahmad Maslan

Diterbitkan: Selasa, 7 Februari 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

CAMERON HIGHLANDS: Pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) dan bantuan RM100 kepada pelajar sekolah bukan bertujuan memancing undi pada pilihan raya umum akan datang, kata Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan.

Sebaliknya, beliau berkata bantuan berkenaan semata-mata untuk mengurangkan beban rakyat.

"Mereka (pembangkang) memburuk-burukkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam ceramah-ceramah mereka dengan mengatakan semua bantuan itu, pada tahun ini adalah untuk pilihan raya akan datang.

"Ini semua tidak betul. Saya nak jelaskan di sini bahawa bantuan itu bukan untuk membeli undi kerana kita bukan berada dalam suasana berkempen setelah dibubarkan Parlimen, malah ia adalah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang ketujuh," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis Penerangan Perdana anjuran Umno Cawangan Kampung Raja di sini, Selasa.

Ahmad berkata kejayaan kerajaan melaksanakan pelbagai bentuk bantuan seperti BR1M dan bantuan RM100 kepada kanak-kanak bersekolah dicemburui pembangkang dan menyebabkan mereka melemparkan tohmahan dan fitnah terhadap kerajaan.

"Bantuan tersebut diberikan kepada semua kaum atas dasar prinsip Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan dan tujuannya adalah satu iaitu untuk kurangkan beban rakyat.

"Transformasi yang dibawa oleh Najib pada hari ini kian membuatkan pembangkang hilang punca akibat keberkesanan program sentuhan rakyat yang dilakukan oleh pimpinan kita lantas mereka menabur pelbagai tohmahan seperti yang mereka lakukan sekarang ini," katanya.

Ahmad berkata transformasi yang diperkenalkan kerajaan itu menyebabkan pembangkang terus terdesak untuk mencipta isu-isu baru serta menabur fitnah meracuni fikiran rakyat.

"Mereka akan memfitnah kerajaan dengan melemparkan tohmahan bahawa pemberian bantuan ini demi untuk menagih simpati rakyat dan memancing undi. Namun rakyat kini pandai menilai," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan