Masyarakat Diminta Ubah Salah Tanggapan Terhadap Mahasiswa - Berita Semasa | mStar

Masyarakat Diminta Ubah Salah Tanggapan Terhadap Mahasiswa

Diterbitkan: Khamis, 2 Februari 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Persepsi masyarakat terhadap mahasiswa pada masa ini perlu diperbetulkan bagi memperlihatkan kesungguhan golongan pelajar itu dalam memelihara kesejahteraan negara, kata Presiden Persatuan Alumni Pemimpin Mahasiswa Aspirasi Malaysia (ASPIRASI) Mohd Shahar Abdullah. "Golongan mahasiswa hari ini telah disalah anggap oleh masyarakat kerana ada antara mahasiswa yang menganjurkan demonstrasi jalanan yang mencetuskan huru-hara, namun yang sebenarnya mahasiswa majoritinya mencintai keharmonian dan kedamaian negara," katanya pada sidang akhbar mengenai Program Aman Kampus di sini, Khamis.

Mohd Shahar berkata, walaupun sebelum ini terdapat segelintir mahasiswa bertindak di luar batas tetapi persepsi terhadap golongan itu perlu diperbetulkan kerana jika tidak masyarakat akan terus memandang negatif kepada mahasiswa malah imej negara turut tergugat dan tercemar.

Beliau berkata, Program Aman Kampus yang akan bermula Isnin depan bertujuan menyuntik semangat patriotisme kepada mahasiswa dan memantapkan pembangunan intelek mereka.

Program itu akan berjalan selama dua minggu melibatkan 160 mahasiswa dari 20 institusi pengajian tinggi awam dan lima swasta dengan kerjasama 19 badan bukan kerajaan (NGO).

Menerusi program ini, peserta akan melawat ke semua negeri di Semenanjung untuk menemui orang ramai antaranya pelajar sekolah, golongan belia dan pesara untuk mendalami masalah rakyat dan membantu menyampaikan maklumat balas kepada pihak berkuasa.

Mohd Shahar berkata, menerusi program itu juga penganjur akan menjelaskan isu-isu semasa.

"Kita ingin menggembleng suara sebenar majoriti mahasiswa mengenai masa depan mereka dan aspirasi mereka terhadap suasana hidup dan pembelajaran yang harmoni di kampus," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan