Program PLKN Kini Diterima Dengan Meluas:Ahmad Zahid - Berita Semasa | mStar

Program PLKN Kini Diterima Dengan Meluas:Ahmad Zahid

Diterbitkan: Jumaat, 27 Januari 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SIBU: Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) kini diterima dengan meluas dan mendapat kepercayaan ibu bapa berikutan kesan positifnya terhadap anak mereka, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ketika diperkenalkan pada 2004, tahap keyakinan tidak ada, katanya.

"Selepas tahun ketiga, kami telah membuktikan bahawa modul yang diperkenalkan kepada peserta berjaya mengubah, dan ke arah yang lebih baik, bukan sahaja corak pemikiran tetapi juga sikap mereka.

"Ibu bapa mula meletakkan tahap keyakinan yang lebih tinggi terhadapnya," katanya pada sidang akhbar selepas melancarkan sesi Kumpulan 1 Siri 9/2012 di Kem Latihan PLKN Junaco di Jalan Ulu Oya di sini, Jumaat.

Zahid berkata malah penasihat DAP Lim Kit Siang menyaksikan sendiri cucu perempuannya, yang dihantar ke Kem Balik Pulau, berubah ke arah yang lebih baik selepas menyertai program berkenaan.

"Anak lelaki beliau (Kit Siang) dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng juga memberitahu saya kesan positif daripada program ini terhadap anak perempuannya, dan mengucapkan terima kasih kepada saya.

"Sungguhpun pembangkang tidak pernah mengatakan sesuatu yang positif mengenainya, kami tahu jauh di sudut hati, mereka mengakui usaha kami," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan