Mais Minta Majlis Sukan Negeri S'gor Beri Perhatian Segera Larangan Pakai Sut Renang Tutup Aurat - Berita Semasa | mStar

Mais Minta Majlis Sukan Negeri S'gor Beri Perhatian Segera Larangan Pakai Sut Renang Tutup Aurat

Diterbitkan: Khamis, 19 Januari 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Majlis Agama Islam Selangor (Mais) meminta Majlis Sukan Negeri Selangor (MSNS) dan penganjur memberi perhatian segera terhadap larangan pemakaian sut menutup aurat dalam pertandingan renang yang diadakan sempena Sukan Selangor (Sukses) baru-baru ini.

Pengerusi Mais, Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa berkata, pihaknya telah mengemukakan perkara ini kepada MSNS selaku penganjur bersama pertandingan sebaik sahaja terdapatnya aduan tentang isu tersebut.

"Kita sudah menghubungi MSNS dan minta mereka beri penjelasan...jadi MSNS tolong ambil perhatian kerana isu ini melibatkan kepentingan awam khususnya mereka yang beragama Islam," katanya ketika dihubungi mStar Online.

Mohamad Adzib berkata, tiada perbincangan pernah dibuat di antara Mais dan MSNS sebelum ini berhubung etika dan peraturan di kolam renang, termasuklah di Pusat Akuatik Darul Ehsan di Shah Alam yang menjadi lokasi pertandingan.

Rundingan yang dimaksudkan termasuklah tidak membenarkan pengunjung kolam renang itu memakai pakaian renang dengan ciri Islamik daripada menyertai pertandingan renang yang diadakan pada Sabtu dan Ahad lepas.

"Perkara ini tak pernah dibawa berunding dengan Mais. Tak pernah ada perbincangan.

"Sekarang ini terpulang pada MSNS lah sebagai penganjur (untuk selesaikan)," katanya.

Dalam pada itu beliau berkata Mais hanya mendapat tahu tentang perkara ini apabila aduan dikemukakan oleh ibu bapa peserta yang tidak dibenarkan bertanding.

"Mais tak tahu apa-apa sehinggalah diberitahu. Tapi tak tahu secara mendalam.

"Apa yang kita tahu mula-mula peserta dibenarkan masuk dan menyertai pertandingan. Hari seterusnya bila mereka (peserta) datang lagi langsung tak dibenarkan masuk atas alasan tak patuh peraturan pakaian," katanya.

Mohamad Adzib berkata, buat masa ini Mais tidak berhasrat mengambil tindakan selanjutnya dan menyerahkan perkara ini kepada MSNS untuk diselesaikan.

"Mesti ada caranya, perkara ini kena urus dengan betul.

"Kalau tak, lepas ini (orang Islam) tak payah ambil bahagianlah dalam pertandingan renang," ujarnya lagi.

Pengarah Eksekutif MSNS, Norzamri Ishak ketika dihubungi mStar Online untuk menjelaskan perkara ini enggan mengulas lanjut.

Dalam satu kenyataan dalam akhbar Utusan Malaysia, Khamis, MSNS akan menyiasat dakwaan ini dan akan mengeluarkan kenyataan rasmi setelah memperolehi maklumat tentang kejadian itu.

Akhbar itu mendedahkan dakwaan seorang pengendali sebuah sekolah tahfiz yang kesal dengan tindakan penganjur pertandingan renang yang tidak membenarkan 10 peserta termasuk empat pelajarnya menyertai pertandingan pada hari terakhir atas alasan pakaian tersebut tidak memenuhi syarat.

Beliau kesal kerana pihak penganjur bersikap berat sebelah kerana para peserta bukan tidak memakai pakaian renang, sebaliknya pakaian renang yang dipakai adalah menutup aurat.

Akibat larangan tersebut, terdapat ibu bapa peserta di bawah 12 tahun terpaksa membelikan anak masing-masing pakaian renang yang tidak menutup aurat kerana simpati terhadap anak-anak yang telah berlatih untuk menyertai pertandingan tersebut.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan