Pak Samad Dilantik Pengerusi Bersama Bersih - Berita Semasa | mStar

Pak Samad Dilantik Pengerusi Bersama Bersih

Diterbitkan: Rabu, 18 Januari 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said dilantik sebagai Pengerusi Bersama Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih).

Pengerusi Bersih, Datuk S. Ambiga ketika mengumumkan pelantikan sasterawan yang lebih dikenali sebagai Pak Samad itu berkata, penyertaan tokoh berkenaan dibarisan hadapan berupaya mengukuhkan lagi perjuangan gabungan tersebut.

Sementara itu, Pak Samad yang popular menerusi novel 'Salina' dan 'Hujan Pagi' berkata, penglibatannya secara langsung dalam Bersih dapat meringankan beban yang ditanggung Ambiga.

"Sebelum ini saya hanya mengikuti dan menyokong Bersih. Tapi akhir-akhir ini saya dirasakan dapat memberikan sumbangan yang lebih.

"Jadi saya kira sudah sampai masanya juga untuk saya berikan sumbangan...mungkin juga dapat kurangkan beban Ambiga," katanya pada sidang media di Dewan Himpunan Cina Kuala Lumpur Selangor (KLSCAH) di sini, Selasa.

Turut dilantik menganggotai jawatankuasa kerja Bersih ialah Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Ahmad Shukri Abdul Razak.

Menurut Ambiga yang juga bekas Presiden Majlis Peguam, penyertaan Ahmad Shukri dalam Bersih sebagai mengiktiraf dan memberi ruang kepada golongan muda untuk turut sama berkempen bagi melakukan penambahbaikan sistem pilihan raya di negara ini.

Dalam pada itu pada sidang media yang sama, Ambiga turut melancar kempen 'Jom 100' yang memberi sasaran untuk meningkatkan jumlah keluar mengundi secara maksimum pada pilihan raya.

Jelas Ambiga, kempen yang akan diadakan di seluruh negara itu akan memberi penerangan kepada orang ramai mengenai kepentingan dan tanggungjawab sebagai pengundi.

"Kita mahu beritahu kepada semua pengundi berdaftar yang layak mengundi agar keluar mengundi apabila pilihan raya diadakan.

"Apabila peratusan keluar mengundi meningkat, secara tidak langsung ia dapat mengurangkan kemungkinan berlakunya penipuan sewaktu pilihan raya terutamanya bagi membendung kewujudan pengundi hantu," katanya.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan