Empat Disahkan Cedera Akibat Letupan Kecil, Dua Lagi Diserang Sakit Jantung Ketika Perhimpunan Kes Anwar - Berita Semasa | mStar

Empat Disahkan Cedera Akibat Letupan Kecil, Dua Lagi Diserang Sakit Jantung Ketika Perhimpunan Kes Anwar

Diterbitkan: Isnin, 9 Januari 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Enam orang awam yang menyertai perhimpunan di pekarangan tempat letak kereta Kompleks Mahkamah Jalan Duta di sini pada pagi Isnin telah dirawat di Hospital Kuala Lumpur (HKL) atas pelbagai faktor termasuk dua yang diserang sakit jantung.

Pengarah HKL, Datuk Dr Zaininah Mohd Zain berkata, keenam-enam pesakit itu telah dibawa ke hospital oleh petugas dan kakitangan mereka yang diletakkan di pekarangan kompleks mahkamah berkenaan sebagai langkah berjaga-jaga.

Katanya lagi, salah seorang pesakit yang diserang sakit jantung telah diberikan rawatan CPR di tempat kejadian sebelum segera dibawa ke HKL untuk rawatan lanjut.

“Pesakit itu telah dibawa ke wad kecemasan dalam tempoh enam minit dan berjaya distabilkan dan kini sedang dirawat di Unit Kritikal HKL," ujarnya dalam satu kenyataan Isnin.

Seorang lagi orang awam yang turut diserang sakit jantung di tempat kejadian juga berjaya distabilkan.

Pesakit itu kemudiannya memilih untuk mendapatkan rawatan lanjut di sebuah hospital swasta selepas itu.

Dr Zaininah berkata, empat lagi pesakit ialah mangsa letupan kecil yang berlaku di tempat yang sama sejurus selepas keputusan perbicaraan Anwar diumumkan.

Kesemua mangsa katanya mengalami kecederaan ringan dan berada dalam situasi stabil.

Bagaimanapun salah seorang daripada mangsa itu telah dimasukkan ke Wad Orthopedik untuk rawatan lanjut.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan