Pembangkang Bertanggungjawab Pastikan Perhimpunan Aman - TPM - Berita Semasa | mStar

Pembangkang Bertanggungjawab Pastikan Perhimpunan Aman - TPM

Diterbitkan: Sabtu, 7 Januari 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MUAR: Pembangkang bertanggungjawab sepenuhnya untuk menentukan perhimpunan yang dirancang di Kuala Lumpur pada Isnin ini berlangsung dalam keadaan aman dan tenteram, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata pembangkang perlu menjamin perhimpunan terbabit tidak bertukar menjadi kucar-kacir sehingga mengancam keselamatan rakyat dan merosak harta benda awam.

"Tanggungjawab mereka (ialah pastikan) jangan ada kumpulan-kumpulan merosakkan harta benda awam dan mencetuskan keadaan yang menjejaskan keselamatan awam," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis perjumpaan dan penyampaian bantuan untuk rakyat pada program Kesejahteraan Rakyat Parlimen Pagoh di Dewan Seri Pekembar di Pagoh di sini.

Muhyiddin berkata perhimpunan itu dibenarkan selaras dengan Akta Perhimpunan Aman 2011 tetapi pada masa yang sama penganjur perlu mematuhi arahan polis.

Penganjur perhimpunan itu perlu juga memahami bahawa tugas-tugas polis adalah untuk memelihara ketenteraman awam dan mengelak keadaan daripada menjadi tidak terkawal, katanya.

Polis Kuala Lumpur semalam membenarkan penyokong ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan perhimpunan di tempat letak kereta di luar perkarangan Kompleks Mahkamah Jalan Duta, pada Isnin ini.

Persetujuan itu dicapai selepas Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh mengadakan perbincangan dengan Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Azmin Ali di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur.

Penganjur perhimpunan dikehendaki memastikan perhimpunan itu dijalankan secara aman dan tidak mengganggu ketenteraman awam.

Muhyiddin berkata beliau yakin polis mampu mengawal keadaan sekiranya keadaan menjadi tidak terkawal pada perhimpunan itu.

Timbalan Perdana Menteri berkata walaupun perhimpunan Isnin ini mendapat kebenaran pihak berkuasa tetapi tetap merupakan tindakan tidak bertanggungjawab di pihak pembangkang yang cuba mencampuri urusan kehakiman negara ini.

Perhimpunan itu merupakan suatu tindakan mengugut sistem kehakiman negara ini, katanya.

Pembangkang, katanya, hanya berminat untuk memperjuangkan maruah individu tertentu sebagaimana yang dapat dilihat daripada penganjuran perhimpunan Isnin ini.

Sementara itu, Muhyiddin turut ditanya mengenai temuramah Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dengan akhbar Sin Chew Jit Poh di mana beliau menjangkakan pakatan pembangkang mampu merampas kembali Perak dan memenangi satu pertiga kerusi yang dipertandingkan di Johor pada pilihan raya umum akan datang.

Timbalan Perdana Menteri berkata Lim boleh membuat segala ramalan malah boleh juga mendakwa pakatan pembangkang mampu memenangi kesemua kerusi yang dipertandingkan.

"Ia tidak membawa kesan apa-apa kepada kita (Barisan Nasional). Beliau (Lim) boleh cerita kepada seluruh dunia dia akan capai itu dan ini. Barisan Nasional mempunyai strateginya sendiri," katanya.

Pada akhirnya kata beliau, keputusan terletak di tangan rakyat. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan