Permintaan Tiga Keturunan Negeri Perak Dapat Persetujuan JPN - Berita Semasa | mStar

Permintaan Tiga Keturunan Negeri Perak Dapat Persetujuan JPN

Diterbitkan: Khamis, 5 Januari 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Penggunaan gelaran 'Megat', 'Puteri', 'Tun', dan 'Meor' kini boleh diwarisi oleh anak-anak kepada kaum wanita dari tiga keturunan di Perak, kata Setiausaha Persatuan Keturunan Megat Terawis Malaysia, Megat Iskandar Megat Zaharuddin.

Beliau berkata tiga keturunan tersebut adalah dari Keturunan Megat Terawis, Keluarga Jamalullail Perak serta waris, dan Kerabat Diraja Melayu Negeri Perak.

Megat Iskandar berkata persoalan mengenai perkara itu timbul kira-kira tiga bulan lepas apabila Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) mengeluarkan satu pekeliling mengenai warisan gelaran keturunan berkenaan, dan ia tidak menyatakan sebarang butiran mengenai warisan gelaran oleh pihak keluarga kaum wanita daripada keturunan itu.

Menurutnya dalam pertemuan Persatuan Keturunan Megat Terawis Malaysia, Persatuan Keluarga Jamalullail Perak serta waris dan Kerabat Diraja Melayu Negeri Perak dengan JPN di sini Khamis, jabatan itu memberikan persetujuan untuk menimbang permohonan anggota keluarga daripada kaum wanita keturunan berkenaan, mewarisi gelaran-gelaran itu.

Beliau yang ditemui pemberita selepas pertemuan itu berkata pemohon hanya perlu mengemukakan dua dokumen penting iaitu surat salasilah keluarga mereka dan juga surat pengesahan waris masing-masing, bagi tujuan itu.

"Dua dokumen itu penting, ia perlu ada, barulah JPN akan layan permohonan mereka, jika tidak maka anak-anak mereka tidak boleh menggunakan gelaran yang diwarisi dari kaum wanita keturunan kami," katanya.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Persatuan Keturunan Megat Terawis Malaysia Megat Kamaruddin Megat Shamsuddin yang turut ditemui di sini berkata pihaknya amat menghargai kerjasama JPN dalam perkara itu.

"JPN memberikan kerjasama yang amat baik dengan pihak kami, dan kami ucapkan terima kasih atas pertimbangan yang diberikan," katanya. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan